Actiunea propolisului in bolile tropicale

Propolisul este unul din produsele stupului folosit din cele mai vechi timpuri in scop medicinal.
Acest produs si-a castigat in timp un renume cunoscut in lumea intreaga datorita efectelor binefacatoare pe care le are asupra organismului uman.
Recent cercetatorii au incercat sa probeze efectele propolisului in actiunea de vindecare a organismului afectat de bolile tropicale.
In teste s-a folosit propolis recoltat de albine de la diferite specii de arbori (plopi, citrice, etc), testandu-se efectul acestuia impotriva diferitilor germeni ca: Plasmodium falciparum, Leishmania infantum, Trypanosoma brucei și Trypanosoma cruzi.
Testele au fost efectuate dupa recomandarile primite de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, respectiv de la Programul special de cercetare in boli tropicale.
Rezultatele au fost imbucuratoare, extractele pe baza de propolis determinand o inhibare accentuata in special asupra Trypanosoma brucei si moderata in celelalte cazuri.
In plus, extractele pe baza de propolis au prezentat o puternica activitate antimicrobiana contra Staphylococcus aureus, Candida albicans, Trichophyton rubrum și Aspergillus fumigatus.
Calitatea extractelor pe baza de propolis a fost studiata in special in ce priveste continutul fenolic si activitatea antioxidanta.
Trebuie sa mentionam faptul ca sursa de unde provine propolisul are o importanta deosebita, diferitele surse putand determina efecte din cele mai variate, actionand asupra diferitelor tipuri de microorganisme daunatoare corpului uman.
Speram ca cercetarea va reusi sa descopere efectele benefice pe care propolisul il poate avea asupra corpului uman, pentru a putea beneficia pe deplin de efectele acestuia.