Albinele si microtehnologia moderna

In ultimii ani, datorita schimbarilor climatice si a utilizarii nerationale a pesticidelor, efectivele de albine au inregistrat scaderi semnificative, cu implicatii majore asupra securitatii alimentare umane (albinele asigurand polenizarea majoritatii hranei consumate de om).

S-au emis diverse ipoteze despre posibilele cauze ce duc la disparitia in masa a coloniilor de albine, insa majoritatea tineau cont doar de anumite elemente ce puteau fi cuantificate.

Recent, cercetatorii din Australia au trecut la utilizarea microtehnologiei moderne pentru studiul modului de viata a albinei melifere.

Practic, cu ajutorul unor microsenzori ce masoara doar 2.5 milimetri si cantaresc doar 5.4 miligrame, cercetatorii reusesc sa studieze viata albinei atat in interiorul stupului cat si in exteriorul acestuia.

Astfel, prin deslusirea comportamentului albinei si a interactiunii cu mediul inconjurator, se poate determina cu exactitate ce anume provoaca disparitia in masa a coloniilor de albine, si se pot identifica si solutiile necesare pentru redresarea acestora.

In timp ce pe plan mondial se incearca gasirea unor solutii (inclusiv prin utilizarea nanotehnologiei) la problemele albinei melifere, apicultura romaneasca este lasata de izbeliste iar cercetatea in acest domeniu este practic inexistenta.