Ameliorarea psoriazisului cu venin de albine

Cercetatorii ne propun o noua varianta de tratare a plagilor locale cauzate de psoriazis cu venin si propolis de albine.
Psoriazisul este o boala a carei cauze inca nu se cunosc in totalitate. Ceea ce se cunoaste sunt celulele T si rolul acestora in patologia psoriazisului.
Au fost incercate foarte multe metode de tratament si ameliorare pentru aceasta boala, insa cu foarte putine rezultate.
Apiterapia a incercat sa utilizeze produsele apicole cum sunt mierea, propolisul si veninul de albine pentru ameliorarea si tratarea efectelor acestei boli deranjante.
Au fost facute studii comparative de lunga si scurta durata, in cursul carora au fost studiate efectele diferitelor produse apicole in ameliorarea simptomelor produse de psoriazis.
Rezultatele au fost pe masura in sensul ca atat propolisul cat si veninul de albine provoaca o micsorare a zonelor afectate de boala. Totusi s-a observat ca micsorarea efectelor bolii a fost mult mai vizibila in cazul pacientilor ce au fost tratati cu venin de albina aplicat sub piele.
In concluzie putem spune ca veninul de albine poate fi folosit cu succes in reducerea efectelor psoriazisului, cu observatia ca acele persoane ce il utilizeaza sa nu fie alergice la venin de albina.