Stim cu totii ca albinele reprezinta principalii polenizatori de pe pamant. Se apreciaza chiar un procent de pana 80% din plantele utile omului care ar fi polenizate cu ajutorul albinelor. Daca albinele ar disparea ecosistemul terestru ar avea de suferit iremediabil, omul fiind chiar in pericol.
In ultima vreme cercetatorii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia asupra albinelor, in principal datorita disparitiei acestora de pe teritoriul SUA. Se pare ca aceasta disparitie in masa a albinelor se datoreaza tot omului si produselor chimice folosite de acesta in cultura plantelor industriale.
In ultima vreme si in Europa industria moderna a inceput sa afecteze efectivele de albine, ceea ce a dus la reactii destul de justificate din partea apicultorilor. Chiar in ultima saptamana, prin votul tarilor U.E. s-a reusit interzicerea unor substante chimice, tocmai pentru ca puneau in pericol sanatatea albinelor. Din pacate Romania a votat impotriva restrictionarii acestor substante, ceea ce demonstreaza inca o data ca diversele interese economice (ale diferitelor corporatii) primeaza in cadrul structurilor statului roman.
Totusi este bine ca Europa incepe sa se trezeasca si acorda albinei si apiculturii importanta pe care o merita. Probabil, in timp, si statul roman va invata sa aprecieze beneficiile aduse de catre albine in mentinerea ecosistemelor terestre si in hranirea populatiei tarii.
Pe langa imensele beneficii privind polenizarea plantelor, beneficii care la noi inca nu sunt cuantificate si renumerate, albina ne mai ofera si numeroase produse apicole, cu importanta deosebita in mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare a corpului uman.
Pornind de la mierea de albine despre care se vorbeste atat de mult, si continuand cu propolisul, laptisorul de matca, polenul si veninul de albine (ultimele studiate atat de intens in ultima vreme), apicultura ne ofera valori nutritive si curative care folosite corespunzator pot ameliora starea de sanatate a oamenilor.
Numai in ultima vreme putem spune ca s-au descoperit numeroase indicii privind valorile curative ale diverselor produse apicole, valori curative pe care omenirea le asteapta de foarte mult timp (ex. veninul de albine ar putea trata HIV deoarece are capacitatea de a distrugere acest virus, polenul poate trata diverse alergii, propolisul este un antibiotic natural complex, etc.).
In acelasi timp, fiind doar de putina vreme studiate, valorile curative ale produselor apicole nu sunt descoperite in totalitate, cercetarile ulterioare putand oferi inca destul de multe surprize.
Datorita tuturor acestor beneficii aduse societatii putem spune ca apicultura este si va fi o meserie utila, o meserie de care societatea si omul au nevoie si probabil vor incerca sa o pretuiasca din ce in ce mai mult.
Daca omul nu va invata sa pretuiasca si sa respecte albina, insasi existenta sa va fi pusa sub semnul intrebarii.