Apicultura si Egiptul Antic

Pentru multi, practicarea apiculturii in zona Egiptului pare un lucru aproape imposibil.

Ceea ce insa nu se stie este ca egiptenii antici au fost, din ceea ce stim, primii oameni ce au practicat apicultura intr-un mod organizat, fiind descoperite dovezi in acest sens ce dateaza din secolul trei i.H.

Acest fapt sa datorat si credintei din acele timpuri, potrivit careia albinele au aparut din lacrimile zeului Ra – zeul soare, considerat creatorul lumii,  in momentul in care lacrimile acestuia au atins pamantul, transformandu-se in albine. Mierea a devenit in scurt timp foarte valoroasa deoarece era considerata un dar divin, fiind in acelasi timp si singurul indulcitor din acea vreme.

Mierea devenea un bun de pret, folosit in numeroase ritualuri religioase si chiar ca moneda de schimb, iar ceara era folosita fie ca adeziv, fie ca material pentru turnarea metalelor.

Incet vechii egipteni au descoperit beneficiile produselor apicole, ceea ce a dus la aparitia apiculturii organizate, unele indicii aratand ca apicultorii antici mergeau timp de trei luni cu albinele pe malul Nilului, pentru a culege nectarul citricelor, foarte apreciat la acea vreme.

Doar mai tarziu, dupa descoperirea trestiei de zahar, valoarea acesteia a mai scazut.

Apicultorii moderni, ce deplaseaza albinele in pastoral, vaneaza practic acelasi lucru ca si vechii egipteni, mireasma si dulceata nectarului diferitelor tipuri de flori.