Primele dovezi scrise despre practicarea apiterapiei in China se cunosc de acum mai bine de 3300 de ani.
Daca la noi aceasta stiinta este inca la nivel empiric, chinezii beneficiaza de pe urma produselor albinelor de foarte multa vreme.
Mai mult, prin Asociatia Apicola de Stiinte din China, chinezii au reusit sa conceapa un intreg sistem de sanatate bazat pe produsele albinelor, sistem ce implica predarea, cercetarea, productia si clinicile ce trateaza de mai bine de 30 ani poporul chinez.
Daca la inceput erau doar cativa apiterapeuti, incetul cu incetul, la data actuala, numarul acestora a crescut la peste 300000.
In acelasi timp China se poate lauda cu invatamant superior ce produce medici specializati in apiterapie (invatamant superior cu specializari in special in acupunctura cu ajutorul albinelor si utilizarea produselor albinelor in sanatatea umana). Nici cercetarea chineza in acest domeniu nu a ramas in urma, cercetarile apicole fiind mult avansate, industria farmaceutica beneficiind din plin de aceste cercetari.
Aceasta dezvoltare a apiculturii din China a generat adevarate centre medicale complexe ce se bazeaza pe rezultatele cercetarii apicole, centre aprobate la nivel guvernamental, si care incep sa completeze sau chiar sa inlocuiasca cu succes centrele medicinei conventionale.
Daca Romania ar incerca doar sa utilizeze rezultatele acestor cercetari, cu siguranta medicina ar deveni mult mai ieftina in Romania.