Apiterapia in Romania

De la vechii greci in frunte cu Hipocrate (ce trata ranile cu miere de albine), pana la romani (ce spuneau ca polenul este datator de viata), produsele apicole au fost folosite in diverse forme pentru a trata diferite tipuri de boli.

In China, Egipt si India, o substanta colectata de pe arbori de catre albine, numita mai tarziu „propolis”,  era cel mai folosit produs antiseptic.

Timpul a trecut, iar omul modern s-a indepartat tot mai mult de medicina oferita de natura, si a imbratisat medicina moderna, care nu ofera tot timpul cele mai bune solutii, efectele adverse fiind destul de ridicate in unele cazuri.

In Romania insa, farmacia din stup este folosita inca destul de des, fiind una din cele mai vechi si cele mai sanatoase farmacii naturale.

Astfel, apiterapeutii din Romania incearca, si deseori reusesc, sa trateze de la boli simple ca indigestia (cu ajutorul polenului), pana la afectiuni destul de grave ca scleroza multipla (cu ajutorul veninului de albine).

Orice sat din Romania are astfel o adevarata farmacie la dispozitie, pe care doar trebuie sa o foloseasca nu doar curativ ci mai ales preventiv.

In prezent produsele apicole romanesti inca sunt recunoscute ca unele din cele mai bune produse apicole (calitativ), si speram ca generatia actuala de apicultori sa nu cada in patima imbogatirii peste noapte, si sa pastreze calitatile produselor apicole romanesti.

Chiar seful Comisiei de Apiterapie din cadrul Apimondia (un grup ce intruneste cei mai importanti apiterapeuti existenti la nivel mondial) a afirmat ca Romania este un pionier in Apiterapie, locul unde aceasta ramura este recunoscuta ca o componenta stiintifica a medicinei.

Speram ca macar in acest domeniu sa dovedim ca suntem printre primii, si sa aducem in atentia opiniei publice mondiale beneficiile pe care produsele apicole le pot aduce omului modern.