Apiterapia – remediu sanatos

In sens general apiterapia reprezinta vindecarea diferitelor boli umane cu ajutorul albinelor si a produselor oferite de acestea.

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au descoperit beneficiile pe care le ofera consumul regulat de produse apicole. In timp, mai intai empiric, apoi sustinuta si de o serie de cercetari, apiterapia a castigat din ce in ce mai multa popularitate, ajungand in zilele noastre o adevarata stiinta.

In general oamenii prefera remediile oferite de apiterapie din cauza efectelor adverse foarte scazute asupra organismului uman, comparativ cu solutiile oferite de medicina clasica.

Apiterapia foloseste de la albine in principal mierea, polenul, propolisul, laptisorul de matca,  veninul, apilarnilul si ceara. Aceste produse apicole contin toate vitaminele si mineralele cunoscute avand proprietati antibacteriene, antivirale, radioprotectoare, imunostimulante etc.

Din aceste produse apicole se fac diferite tincturi, creme, supozitoare, tablete, folosite in prevenirea si tratarea numeroaselor boli. In acelasi timp apiterapia foloseste albine vii pentru a prevenii si trata unele boli (cu ajutorul veninului de albine, un puternic stimulent al sistemului imunitar al omului).

Tratamentele se desfasoara in general pe o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani, in functie de boala si pacient fiind aleasa si cantitatea de produse apicole administrate.

Este foarte important ca inainte de inceperea tratamentului pacientul sa fie testat cu privire la posibilele reactii alergice.

Deoarece apiterapia a evoluat foarte mult, fiind infiintate chiar si specializari in universitati, este de indicat ca aceste tratamente sa fie facute de catre persoane specializate care sa poata monitoriza cura, pentru a putea ajusta periodic dozele (in cazul veninului) si a urmari efectul tratamentului in cazul fiecarui pacient.

Ce boli pot fi tratate sau ameliorate prin apiterapie:

  1. Boli ale sistemului cardio-vascular si ale sangelui.  Apiterapia poate mari dimensiunea vaselor de sange si reduce tensiunea arteriala. In acelasi timp inima functioneaza mult mai bine, iar colesterolul nociv este redus.  Printre bolile ce folosesc apiterapia se numara  angina pectorala, atacul de cord,  boala coronariana, hipertensiunea arterială, varicele, aritmii, miocardita, cardiomiopatie, anemii, etc.
  2. Boli ale sistemului respirator. Bronsite, astm, pneumonii, infectii virale etc.
  3. Boli ale sistemului nervos. Aici principalul adjuvant este veninul, insa proprietatile acestuia sunt completate si de celelalte produse apicole. Apiterapia poate intervenii in diferitele tipuri de dureri, hernia de disc, dereglari ale sistemului nervos, efectele muscaturii de capusa, paralizii, boala Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, reduce dependenta de nicotina si efectele alcoolismului, etc.
  4. Sistemul musculo-scheletic. Trateaza artrita infectioasa, osteoartrita, artrita reumatoida, spondilitele, contracturile musculare, etc.
  5. Sistemul digestiv.  Apiterapia stimuleaza mobilitatea gastrica, activitatea ficatului si a bilei intervenind in tratamentul ulcerelor, a litiazei biliare si a hemoroizilor.
  6. Sistemul endocrin. Apiterapia imbunatateste activitatea glandelor suprarenale, a tiroidei, paratiroidelor tratand gusa, diabetul zaharat, spasmofilia, etc.
  7. Boli dermatologice – eczeme, dermatitele, diferitele tipuri de mancarimi, psoriazis, rani, etc
  8. Boli ale aparatului uro-genital – adenom de prostata, prostatita, impotenta, infertilitate tubala si hormonala, tulburari de menstruatie, etc.
  9. Boli de ochi – miopie, hipermetropie, glaucom, etc.

In general apiterapia, prin utilizarea produselor apicole, are efecte adverse foarte putine, date in general de reactiile alergice ale pacientilor. In schimb, prin complexitatea de substante nutritive continute in aceste remedii, reuseste sa previna si sa trateze majoritatea bolilor ce apar in organismul uman, uneori boli pentru care medicina clasica nu are inca solutii.