apiterapia si scleroza in placi

Scleroza in placi este o afectiune extrem de grava a sistemului nervos central, ce afecteaza in special adultii tineri.
Simptomele sclerozei multiple (in placi) sunt destul de variabile, fiind de natura motorie (pareze, paralizii), oculara (afectarea nervului optic), cerebrala (tremuraturi, dificultati de mers), senzoriala (parestezii).
Scleroza in placi evolueaza lent, simptomele avand o repetare ciclica, insa agravarea se produce progresiv.
Boala poate evolua repede (in cateva luni) sau poate dura cateva decenii.
Medicina moderna nu a reusit inca sa ofere o solutie pentru vindecarea acestei boli necrutatoare, apiterapia reusind in numeroase cazuri sa obtina insa rezultate imbucuratoare.
Prin folosirea polenului, laptisorului de matca, propolisului si in special a veninului de albine, s-a reusit ameliorarea simptomelor ce insotesc scleroza multipla si sustinerea fiziologica a pacientilor.
Tratamentul sclerozei in placi prin apiterapie consta in special in administrarea veninului de albine sub forma de intepaturi, mai intai in anumite puncte specifice de acupunctura, apoi progresiv in tot corpul.
Uneori se ajunge la administrarea a cate 20 de intepaturi (de trei ori pe saptamana, mai multe luni la rand), insa rezultatele merg uneori pana la ameliorarea spectaculoasa a starii generale.
Tot acest tratament trebuie aplicat insa in cabinete speciale (de catre persoane special instruite), nu trebuie folosit dupa ureche.
O atentie deosebita trebuie in cazul celor cu alergie la venin, caz in care tratamentul nu se poate folosi.
Concomitent cu acest tip de tratament trebuie respectata o alimentatie corespunzatoare, recomandat fiind si efectuarea de exercitii fizice regulate care sa mentina articulatiile si muschii in forma buna.