Bagajul genetic poate fi cheia supravietuirii albinei

 

In ultimii ani albina melifera sufera din ce in ce mai mult atat datorita diversilor agenti patogeni (virusiri si bacterii), cat si datorita parazitilor cum sunt paduchii varoa.

Tot acest complex de agenti patogeni, impreuna cu o hranire din ce in ce mai deficitara (surse de polen si nectar monoflorale), si o selectie genetica directionata doar spre ameliorarea capacitatii de productie, au dus la slabirea imunitatii albinei melifere si la expunerea tot mai mult a acesteia.

Cercetarile recente arata ca albina melifera este capabila sa reactioneze si sa se adapteze diversilor agenti patogeni doar daca diversitatea genetica a acesteia ii permite.

Spre exemplu, s-a constatat ca dupa aparitia pe continentul european a paduchelui varoa, a urmat o decimare accentuata a efectivului de albine, insa, recent, s-a demonstrat ca, o parte din familiile de albine au invatat sa traiasca cu acest parazit, si uneori chiar sa il elimine din stup.

Selectia naturala si-a facut datoria si de aceasta data si a directionat fondul genetic al albinei melifere, selectand acele familii care pot sa reactioneze la acest factor extern.

Putem spune ca doar prin diversificarea genetica accentuata a albinei melifere vom putea avea certitudinea ca aceasta va putea sa reziste diversilor agenti cu care interactioneaza.

In acest sens, apicultorii vor trebui sa fie foarte atenti atunci cand fac selectie, pentru a nu reduce diversitatea genetica si a nu slabii capacitatea de adaptare a albinei melifere.