Caderea parului atat la barbati cat si la femei este direct influentata de o serie de factori: genetic, clima , alimentatia, deficit de proteine, etc.
O parte din acesti factori nu pot fi influentati, insa nivelul de proteine poate fi imbunatatit mult, astfel putand prevenii caderea parului.
Majoritatea sampoanelor incearca sa realizeze acest lucru insa, datorita faptului ca absorbtia prioteinelor este un proces destul de complex, acest lucru nu se realizeaza la nivel corespunzator.
Pe de alta parte, stim ca polenul si laptisorul de matca sunt substante naturale foarte bogate in proteine naturale.
Pe acest lucru s-au bazat si studiile cercetatorilor chinezi care au descoperit ca sampoanele ce au la baza polen si laptisor de matca (un tip special) au un efect hranitor deosebit, proteinele fiind usor absorbite tocmai datorita faptului ca acestea sunt in stare naturala.
In primul studiu acestia au folosit doar polen, insa au observat ca aproximativ 5% dintre pacienti prezentau reactii alergice.
Apoi, acestia au combinat polenul cu laptisorul de matca si au observat ca numarul pacientilor cu reactii alergice a scazut semnificativ.
Acestia au demonstat prin studii clinice ca samponul pe baza de polen, laptisor de matca si smantana realizeaza o hranire corespunzatoare a firului de par si a pielii capului, proteinele fiind asimilate la un nivel mult ridicat fata de alte proteine naturale. Astfel, persoanele ce au utilizat astfel de sampoane au reusit sa stopeze caderea parului si au realizat o vindecare a pielii capului.
Recent s-a descoperit si ca laptisorul de matca (un tip special in compozitia caruia intra cromozomul N) are acelasi efect nutritiv ca si polenul.
Astfel, cremele de fata pe baza de laptisor de matca si polen de albine, prin aportul de substante nutritive usor asimilabile, ajuta la tratarea pielii uscate si a ridurilor.
Tinand cont de rezultatele acestor studii credem ca un consum regulat de polen de albine si laptisor de matca ajuta la hranirea corespunzatoare a organismului uman.