Contributia lipidelor din laptisorul de matca in sanatatea umana

Proprietatile terapeutice ale laptisorului de matca au fost studiate si folosite inca din cele mai vechi timpuri. Doar in ultima perioada oamenii de stiinta au inceput sa studieze si rolul fiecarui element component al laptisorului de matca, si actiunea separata a acestora in reglarea metabolismului uman.

Intre componentele de baza ale laptisorului de matca se afla lipidele, substante atent studiate in literatura de specialitate.

Lipidele din componenta laptisorului de matca sunt diverse si au proprietati conexe,  aproape toate fiind constituite din acizi grasi liberi si doar cateva ca esteri.

Pe langa acizi grasi, lipidele din componenta laptisorului de matca mai contin si cantitati mici de steroli.

Aceste lipide continute in laptisorul de matca sunt utile medicinei prin prevenirea si impiedicarea cresterii celulelor canceroase, stimularea sistemului imunitar, reducerea efectelor menopauzei, protejarea pielii contra imbatranirii, stimularea nervoasa, etc.

Adunand toate cercetarile despre lipidele din componenta laptisolului de matca se poate spune ca acestea au un rol hotarator in definirea proprietatilor terapeutice ale acestui produs apicol.