Cum supravietuiesc albinele iarna?

Multi din noi iubim mierea de albine si albinele, cunoastem rolul lor in polenizarea multor specii de plante importante pentru hrana noastra, insa nu ne punem niciodata intrebarea:

Cum supravietuiesc albinele peste iarna?

Pentru cei care inca nu cunosc acest aspect interesant din viata coloniei de albine, o sa incerc sa explic pe intelesul tuturor.

Inca din vara, colonia de albine strange miere si polen, pe care le depoziteaza in faguri. De fapt, mierea pe care oamenii o consuma este surplusul de miere „furat de la familia de albine”. Toata mierea pe care acestea o culeg, este culeasa in scopul asigurarii rezervelor pentru iarna. Mierea este depozitata in faguri, dupa care este „sigilata” de catre albine cu ajutorul capacelelor (ce contin ceara, propolis, venin), pentru a se pastra in bune conditii peste iarna (mierea necapacita se strica si nu mai poate fi consumata de albine).

In momentul in care temperatura mediului (in general sub 12 grade Celsius) si durata zilei scad, albinele se strang intr-un fel de sfera, ce asigura supravietuirea peste iarna.

Practic, albinele se strang in „ghemul de iernare”, in mijlocul caruia se afla matca. Prin vibratii ale muschilor, acestea produc caldura, necesara pentru asigurarea unei temperaturi corespunzatoare pentru matca – cea mai importanta din stup (unele studii spun ca aceasta ar beneficia de 10 grade celsius, oricat de frig ar fi afara). Cu cat temperatura exterioara este mai scazuta ghemul este mai strans. Pe parcursul iernii, albinele aflate in coaja ghemului (la exteriorul ghemului), fac schimb cu cele aflate in centru. „Combustibilul” cu care albinele produc caldura este mierea, care daca lipseste, familia de albine moare. Prin urmare, in functie de marimea familiei de albine, si de conditiile meteo, acestea au nevoie de o cantitate de aproximativ 12-25 kg miere, pana cand vor putea strange din nou miere din natura.

Asa arata ghemul de iernare 

Pe langa miere, albinele, in primavara, mai au nevoie si de pastura (provenita din polen). Primavara, mierea si pastura contribuie pe langa asigurarea caldurii, si la hranirea noii generatii de albine.

Pe la inceputul lunii februarie (uneori mai repede sau mai tarziu) activitatea in interiorul cuibului creste deoarece familia de albine incepe sa depuna puiet si sa isi refaca efectivul. In functie de vreme, pana la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, familia de albine are efectivul schimbat.

Trebuie sa spunem faptul ca albinele ce trec peste iarna asigura cresterea noii generatii de albine, dupa care mor. De obicei peste iarna trec doar albinele lucratoare (foarte rar si trantori), care au o viata mult mai lunga (pana la 6 luni), fata de albinele de vara (doar 45 zile). Matca este cea care va supravietui mai multi ani (pana la sapte ani), si va asigura perpetuarea familiei de albine.

Doar familiile de albine cu efectiv numeros, sanatoase, si cu o rezerva de hrana corespunzatoare supravietuiesc peste iarna, si pot oferi productii de miere.