Cum transfera regina imunitatea puietului?

Se stie ca o parte din familiile de albine sunt rezistente la anumite boli. Pana acum nu se stia modalitatea in care se transmite acest tip de imunitate la descendenti. O buna perioada de timp s-a crezut ca imunitatea se transmite doar genetic, insa o echipa de cercetatori, au descoperit ca practic se realizeaza o „vaccinare” a puietului.

Studiile au aratat ca cea care transmite informatia genetica (regina), transmite odata cu depunerea pontei si o proteina din corpul ei, denumita vitellogenin.

regina ce depune ponta

Practic regina este hranita cu laptisor de matca ce provine din polen ce contine anumiti agenti patogeni, care prin ingerare ajung in corpul reginei, aceasta transmitand mai departe agentul patogen in stare inactiva.  Agentul patogen inactiv adera la proteina vitellogenin din sangele reginei si este transmisa pontei. Prin acest mecanism simplu regina reuseste sa „vaccineze” puietul, acesta devenind imun la o parte din bolile din zona.

Aceste rezultate sunt deosebit de importante deoarece prin acest mecanism (hranirea albinelor din stup cu anumiti compusi) se pot combate anumite boli foarte grave cum ar fi loca americana.