introducerea matcilor imperecheate in familii de albine

Se cunoaste foarte bine rolul materialului genetic de calitate din stupina fiecarui apicultor.
In acest sens, de foarte multe ori apicultorii trebuie sa decida la un moment dat sa isi schimbe materialul genetic din stupina, prin aducerea unor matci de calitate, care sa le satisfaca cerintele.
Aducerea unor matci selectionate imperecheate, de calitate (in cazul in care materialul genetic existent este de slaba calitate) este o masura necesara in cazul in care dorim sa avem performanta, iar meseria de apicultor sa inceapa sa ofere si satisfactii.

Situatii ce determina acceptarea reginelor

Inainte de toate trebuie luat in calcul unele elemente ce determina acceptarea sau respingerea reginei cum ar fi:
– primavara si toamna devreme matcile sunt primite mult mai usor
– seara este momentul oportun in care se introduc matcile
– in perioadele cu cules bun matcile sunt acceptate mai usor
– matcile imperecheate sunt primite mai usor (mai ales daca au pontat mai mult timp in nucleu)
– lipsa puietului este o situatie ce favorizeaza introducerea matcilor
– prezenta botcilor face aproape imposibila inlocuirea matcilor
– albinele tinere accepta mult mai usor o noua matca

Metode de introducere a matcilor

In practica apicola se cunosc o multitudine de metode de introducere a matcilor, metode cu o reusita mai mare sau mai mica, determinate si de starea familiei de albine si principalii factori favorizanti descrisi mai sus.

  • Introducerea matcii in colivie

Se scoate matca ce trebuie schimbata si se lasa 4-5 ore. Pe seara, se fixeaza colivia (10cm x10 cm ce poate fi confectionata din plasa de sarma cu diametrul ochiurilor de 3 mm) si se introduce matca sub colivie, fara albine insotitoare. Colivia se fixeaza pe o zona cu miere necapacita si puiet gata de eclozionare, puiet care va hrani matca pana la eliberarea din colivie. Colivia se fixeaza prin presare pana cand intra pana la foita de ceara (cand folosim o colivie confectionata din plasa de sarma – in caz contrar albinele vor roade in jurul coliviei si pot sa omoare matca).
Pentru coliviile din comert, dupa 1-2 zile se verifica comportamentul albinelor, iar daca acesta este normal se va inlocui partea de jos cu o foita de ceara gaurita. Se vor distruge si eventualele botci nou construite.
Dupa alte patru zile se mai verifica o data daca matca a fost eliberata si daca a inceput ponta. Daca nu a fost eliberata se practica un orificiu pe partea opusa fagurelui.
Aceasta metoda este una din cele mai sigure.

  •   Introducerea cu ajutorul cutiei de transport matci

Se orfanizeaza familia sau se rup eventualele botci daca acestea exista si se lasa cateva ore.
Se introduce cutia in familie, in mijlocul acesteia, intre doua rame, in partea superioara. Dupa 24 de ore se verifica comportamentul albinelor. Daca comportamentul este normal se inlocuieste capacelul cu o foita de ceara gaurita. Albinele vor roade ceara si vor elibera matca. Nu se va deranja stupul timp de patru zile.

  •  Metoda de introducere prin surprindere

Se uniformizeaza mirosul albinelor si a matcii tinere cu 24 de ore inainte (folosind un parfum sau palinca pusa pe bucati de vata la fundul stupului). Se suprima matca batrana si se scutura toate albinele in fata urdinisului pe o planseta. Se da drumul si matci tinere in acest ghem de albine.

  • Introducerea prin urdinis sau pe deasupra cuibului

Familia trebuie sa fie pusa in situatia de a accepta matca (orfanizata) iar matca trebuie sa aiba acelasi miros cu cel al familiei de albine (uniformizam mirosul).
Matca trebuie sa nu fie speriata si sa fi pontat mai mult timp in nucleu.
Se introduce seara pe urdinis sau prin partea superioara a stupului.

  •  Prin naclaire cu miere

Se cauta matca ce trebuie schimbata si instantaneu se ridica de pe fagure iar in acelasi loc se introduce noua matca imperecheata unsa cu miere. Verificarea acceptarii se face dupa 7 zile.

  •  Introducerea matcii cu nucleul din care provine

Orfanizam familia si introducem nucleul despartit de familia primitoare doar de o bucata de hartie perforata cu un cui. operatiunea este mult mai usoara in cazul stupilor verticali cand putem aseza corpul cu nucleu peste familia de baza despartite de o hartie gaurita. Albinele vor roade hartia si se vor unifica.
Dupa doua zile coboram ramele din nucleu in corpul de jos.

  • Introducerea cu alcool

S-a constatat ca reginele sunt primite usor daca se recurge la narcotizarea familiei cu alcool de 95 grade sau cu tuica tare de fructe (in conditiile in care sunt indeplinite si unele din conditiile prezentate la inceput).
Practic se toarna 10 ml alcool pe o bucata de hartie tip batista si se aseaza deasupra ramelor. In prealabil se extrage matca batrana si se introduce o matca tanara imperecheata in cusca, lateral fata de hartia cu alcool, izolata cu un strat foarte subtire de serbet de zahar. Matca va fi eliberata inainte ca vaporii de alcool sa isi piarda efectul (acestia stergand mirosul vechii matci).
Metoda are avantajul ca matca va incepe imediat ponta.

Acestea sunt doar cateva din procedeele de introducere a matcilor, priceperea apicultorilor si cunoasterea comportametului familiilor de albine facand aceste metode mai sigure sau mai putin sigure.