Laptisorul de matca poate fi o alternativa la antibiotice

Proprietatile produselor apicole sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, insa, doar recent acestea au inceput sa fie studiate ca potentiale produse alternative la medicamentatia utilizata de medicina.

Recent a fost comandat un studiu care sa evidentieze posibile efecte ale laptisorului de matca asupra microorganismelor ce dezvolta rezistenta la antibioticele utilizate in medicina.

Acest studiu a pornit de la premisa ca laptisorul de matca are numeroase efecte antimicrobiene, si deci poate avea efecte si asupra microorganismelor rezistente la antibiotice.

Studiul a fost facut atat pe laptisorul de matca proaspat, cat si pe cel liofilizat, urmarind daca efectele antibacteriene se pastreaza si la laptisoriul de matca liofilizat (acesta fiind forma ce poate fi pastrata si administrata la bolnavi).

Studiul a aratat ca atat laptisorul de matca proaspat, cat si cel liofilizat, au efecte antibacteriene asupra unei game foarte largi de bacterii, inclusiv asupra bacteriei Streptococcus pneumoniae.

Aceste rezultate dau sperante bolnavilor de pneumonie la care tratamentul cu antibiotice clasice a esuat datorita rezistentei aparute.

Pe viitor, pe baza studiilor, laptisorul de matca poate fi folosit ca alternativa sau adjuvant in tratamentul infectiilor bacteriene rezistente la antibiotice.