masura 141 in apicultura

Masura 141 – sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta

Uniunea Europeana impreuna cu Guvernul Romaniei ofera diferite tipuri de fonduri ce pot fi accesate de catre agricultori in general, si implicit de apicultori.
In acest articol ma voi adresa in special micilor agricultori si apicultori care prin intermediul acestor fonduri (masura 141) isi pot creste dimensiunea fermei si se pot dezvolta.
In cadrul masurii 141 se obtine o finantare pe cinci ani de zile (cate 1500 Euro in fiecare an) in valoare de 7500 Euro.
De retinut este ca dupa trei ani de zile (dupa ce micul fermier obtine 4500 Euro) plata este conditionata de indeplinirea obiectivelor propuse in proiectul de finantare. Daca se constata ca fermeriul (apicultorul) nu a indeplinit obiectivele mentionate in planul de afaceri, nu se mai acorda finantarea pe urmatorii doi ani de zile (3000 Euro) dar nici nu se ramburseaza suma primita (4500 Euro).
Fondurile prin masura 141 pot fi accesate pana in anul 2013 (respectiv au mai ramas anii 2012 si 2013).

Solicitanti fonduri prin masura 141

Beneficiarii sprijinului acordat prin masura 141 sunt persoane fizice în varsta de pana la 62 de ani, care desfasoara activitati economice, în principal activitati agricole si a căror exploatatie agricola are o dimensiune economică cuprinsă între 2 si 8 UDE, este situata pe teritoriul tarii, este înregistrata în Registrul fermelor/Registrul agricol, comercializează o parte din productia agricola obtinuta.
Persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finantare, pot fi beneficiari eligibili ai acestei masuri, daca se înregistreaza si autorizeaza pâna la data semnarii Deciziei de finantare cu APDRP.
Un singur membru al familiei poate obtine sprijin pentru o gospodarie familiala.

Masura 141 pentru apicultori

Pentru apicultori masura 141 poate fi accesata cu un numar de minim 27 familii de albine (fata de minim 25 familii pana in anul 2011).
Ca sa poata fi accesata aceasta masura apicultorul trebuie sa aiba inregistrate toate cele 27 familii de albine in registrul agricol, sa isi deschida o ferma la medicul veterinar de care apartine (sa fie trecut cu numar in registrul fermelor), sa aiba o vatra de stupina stabila (in proprietate sau in arenda – cu contract).
Ca apicultorul sa poata obtine mai multe puncte ar trebui sa fie inscris intr-o forma asociativa si sa aiba mai putin de 35 ani.
Pentru cei interesati sa obtina fonduri prin masura 141 le sugerez sa citeasca cu atentie Ghidul solicitantului care poate fi luat de la adresa Ministerului agriculturii.
Daca stiti sa va descurcati in hatisurile birocratice puteti incerca sa faceti singuri proiectul si sa il promovati singur.
Pentru cei ce nu se descurca ramane varianta consultantei de la camerele agricole judetene (aceasta consultanta se plateste cu sume cuprinse intre 500 si 700 lei) care va indruma si asupra actelor ce trebuie sa le obtineti – nu sunt putine. Mai nou ministerul a contractat cu o firma redactarea acestor proiecte gratuit, insa practic tot cei de la consultanta agricola fac proiectele pentru ei.
Dupa intocmirea proiectului si depunerea acestora va fi facuta o vizita la adresa fermei pentru a fi verificate cele declarate, apoi, daca proiectul se califica, se poate trece la semnarea contractului de finantare.
Pentru dimensiunea minima de 27 familii de albine in anul al treilea apicultorul trebuie sa ajunga la 66 familii de albine si sa creasca productia cu 20%.
In plus, in acesti trei ani, apicultorul trebuie sa urmeze cursul care s-a angajat sa il urmeze si sa realizeze si celelate obiective stabilite in planul de afaceri .
Pentru ca birocratia in Romania este destul de mare trebuie sa va inarmati cu multa rabdare in razboi cu autoritatile statului.
Prin studierea cu atentie a ghidului oferit puteti sa obtineti toate informatiile de care aveti nevoie (ghidul trebuie citit cu atentie si printre randuri).
Si inca un sfat – Cel mai bine va infiintati PFA dupa depunerea si aprobarea proiectului pentru ca actele necesare sunt mai putine la depunerea proiectului, iar daca nu obtineti finantarea nu mai aveti nevoie de PFA.
Dupa ce primiti notificarea va trebui sa va infiintati PFA (pentru cei ce nu au), si sa depuneti inca un set de acte (pentru care va mai trebui sa alergati inca o data pe la institutiile statului).
Contul pe care il veti deschide trebuie sa fie pe PFA si o astfel de adresa de la banca este necesara.
Urmatorul pas, dupa ce veti semna decizia de finantare, este sa depuneti cererea de plata (care presupune alta birocratie – practic sunt inca doua dosare de facut).
Nu inteleg de ce autoritatile statului permit asa o birocratie? Poate ne raspund ei.
Si se mai intreaba de ce nu se acceseaza aceste fonduri europene.
Oricum, daca ati reusit sa parcurgeti toti acesti pasi, dupa aproximativ zece luni de la depunerea proiectului, primiti si prima transa de bani.
O alta culme a birocratiei este obligativitatea prezentarii din nou la APIA pentru a confirma primirea banilor (in conditiile in care solicitantul a depus din nou in cererea de plata detalii cu privire la contul in care se vireaza banii).
Ulterior, in fiecare an, in aceeasi perioada in care ati depus prima cerere de plata, veti depune cerere de plata (alt act birocratic de care ar trebui sa scape reprezentantii statului).

Aspecte importante care trebuie evaluate

Un alt aspect care trebuie obligatoriu luat in calcul de catre cei ce vor sa solicite masura 141 sunt ulterioarele taxe platite catre stat.
Dupa constituirea PFA, ca orice astfel de persoana juridica, vor trebui platite contributia la asigurarile sociale si contributia la asigurarile de sanatate. Pana in prezent apicultura, respectiv codul 0149 este scutita de impozit (lucru care nu cred ca va fi si in viitor).
In cazul in care solicitantul este si angajat, acesta va plati doar contributia la asigurari de sanatate, nu si contributia la asigurari sociale.
Statul suporta 20% din valoarea ajutorului prin masura 141, dar pe alta parte, prin taxele impuse isi recupereaza in intregime banii.
Acest comportament al statului este unul cel putin abuziv, deoarece solicitantul masurii 141 s-a angajat ca din acei bani sa faca unele investitii, sa se dezvolte, nu sa returneze banii din nou catre stat.

Sper ca majoritatea apicultorilor ce au depus proiect pe aceasta masura 141 sa fie si beneficiari ai fondurilor europene.