miere de mana (padure)

Mierea de mana, denumita de multe ori si miere de padure, este un sortiment de miere special, prin insasi sursa acesteia  – secretia unor afide sau secretiile dulci ale arborilor)

miere de mana - de padure
miere de mana – de padure

Acest sortiment, ramas mult timp destul de putin cautat, a inceput sa isi arate adevarata sa valoare, fiind din ce in ce mai cautat si de romani.

Fiind o miere rara, deosebit de greu de produs si extras, culeasa doar in anumite conditii de pe speciile de arbori, este si una din cele mai curate tipuri de miere, datorita zonelor acoperite de padure de unde provine (paduri de stejar, fag, rasinoase, etc).

De ce ar trebui sa alegem acest tip de miere?

Spre deosebire de celelalte tipuri de miere, mierea de mana are cateva particularitati, ce o face mult mai sanatoasa:

  • Este mai putin dulce decat celelate tipuri de miere, avand un continut de fructoza mai scazut, ceea ce permite folosirea acesteia si de catre persoanele cu diabet (in cantitati limitate)
  • Are un continut mai ridicat de substante minerale – poate fi folosita in tratarea rahitismului si a spasmofiliei
  • Are un continut ridicat de antioxidanti, componente bioactive, enzime si substante antibiotice, intervenind in ameliorarea si chiar vindecarea unor afectiuni dermatologice, degenerative, inflamatorii, si ale sistemului imunitar.
  • Datorita prezentei unui bactericid deosebit de puternic (de 20 de ori mai puternic decat in cazul celorlalte tipuri de miere),este indicata in sezonul rece, intervenind in ameliorarea si vindecarea unor afectiuni bacteriene
  • Cantitatea de polen este mult mai scazuta (in cazul mierii de mana pure chiar lipseste) si poate fi folosita de catre persoanele alergice ( poate fi folosita la tratarea alergiilor datorita cantitatilor mici de polen pe care le contine).
  • Isi pastreaza o mare parte din calitatile sale chiar daca este incalzita peste 40 grade

 

Cum recunoastem mierea de mana?

Mierea de mana are culori diferite, in functie de specia de pe care a fost culeasa, de la maro deschis la brun-rosiatic, negricios sau chiar verzui, nefiind o miere clara.

Si gustul difera, fata de mierea de origine florala, avand o aroma mai putin pronuntata, datorita continutului mai scazut in substante volatile, uneori cu un miros specific rasinii de brad (pentru cea de conifere).

 

Pretul mierii de mana

Datorita conditiilor specifice in care se produce, si a costurilor mult mai ridicate ce le implica producerea acestui  tip de miere, mierea de mana are un pret mai ridicat decat celelate sortimente de miere, fiind de cele mai multe ori mai scumpa decat mierea de salcam.

 

Pentru anul 2016, miere de mana a fost oferita la pretul de 23 lei/950 grame (pentru 10 borcane se oferea unul gratis), cu livrare in Suceava sau Radauti (la sfarsit de saptamana).

Acum toata productia a fost valorificata. Asteptam ca si in 2017 albinutele sa fie la fel de harnicute.

In tara nu mai trimitem deoarece, toata mierea ce era depozitata in peturi (pentru a fi livrata prin posta), a fost vanduta.

Puteti comanda acum la telefon 0732808396 sau online pe mierebucovina@gmail.com