Mierea de albine in traditia Ayurveda

Mierea de albine este folosita din cele mai vechi timpuri atat ca aliment cat si ca medicament.
In traditia Ayurveda mierea de albine este folosita cu succes atat ca medicament cat si ca ingredient de baza pentru produsele cosmetice.
„Makshika” reprezinta in Ayurveda unul dintre cele mai bune medicamente.
Cercetatorii moderni considera ca de la Apis mellifera se obtine cea mai buna miere, insa in Asia predomina mierea obtinuta de la alta specie de albine, Apis cerana.
Studiile prezente incearca sa scoata in evidenta importanta mierii de albine si valorile sale medicinale si cosmetice in traditia Ayurvedica.
Proprietatile mierii de albine, metodele de extractie si de pastrare sunt descrise in multe carti Ayurvedice, atat din provinciile vestice cat si sudice.
Mierea de albine proaspata este folosita in traditia ayurvedica la tratamentul bolilor de ochi, infectii ale gatului, astm bronsic, tuberculoza, ameteala, oboseala, hepatita, viermi intestinali, constipatie, hemoroizi, eczeme, ulcere, rani deschise.
In acelasi timp mierea de albine este considerata un aliment cu proprietati nutritive bogate, usor de digerat de catre oamenii aflati in convalescenta.
Mierea de albine mai veche este folosita la tratarea varsaturilor, artritei reumatoide, obezitatii, diabet, etc.
In acelasi timp acest tip de miere (cea mai veche) se foloseste cu succes la pastrarea carnii si a fructelor.
Si in cosmetica mierea de albine are intrebuintari multiple, de la prepararea balsamurilor pentru par, tratarea cosurilor, pana la spalarea fetei, hidratarea pielii, etc.
Toate aceste utilizari largi pe care traditia Ayurvedica o confera mierii de albine nu poate decat sa sustina consumul regulat de miere de albine naturala pentru protejarea organismului omenesc.