Omul, din cele mai vechi timpuri, a folosit mierea de albine atat ca aliment cat si ca medicament.
Compozitia mierii de albine difera in functie de sursa florala, mediul inconjurator, starea de maturatie a acesteia, sezon.
Un lucru insa este sigur – componentele mierii de albine intervin in metabolismul uman si au efecte pozitive asupra acestuia.
In linii mari, mierea este o solutie suprasaturata de zaharuri, compusa in special din fructoza si glucoza, la care se mai adauga minerale, enzime, aminoacizi liberi, proteine, vitamine, polifenoli, etc.
Aceasta compozitie complexa actioneaza insa asupra factorilor de risc din bolile cardiovasculare prin inhibarea inflamatiei, imbunatatirea functiei endoteliale, etc.
In acelasi timp aceasta compozitie complexa determina o crestere a capacitatii de lupta antitumorala. Pentru aceasta calitate sunt responsabili in special polifenolii care prin actiunea lor determina un raspuns activ al organismului contra tumorilor.
In acelasi timp, mierea, desi este un aliment dulce, moduleaza pozitiv raspunsul glicemic prin reducerea glucozei din sange, regland metabolismul corpului uman.
In concluzie putem spune ca, datorita compozitiei complexe in general, si a polifenolilor in particular, mierea de albine are proprietati antioxidante si antiinflamatoare importante, precum si actiune antimicrobiana si antiprolerativa.
Consumul acestui tip de aliment face ca metabolismul uman sa aiba un sprijin in lupta cu bolile cronice.