mierea si efortul fizic

Dupa cum stim, mierea de albine este un produs cu o compozitie complexa ce ofera organismului uman substante esentiale si energie.

In acelasi timp, datorita faptului ca este un produs natural, mierea de albine este preferata fata de zahar.

In timpul exercitiilor fizice din timpul antrenamentelor si in cadrul competitiilor, sportivii de performanta ce isi desfasoara activitatea la temperaturi ridicate, sufera de epuizarea glicogenului si hipoglicemie, ce determina oboseala si implicit scaderea performantelor.

Studiile au vrut sa compare eficacitatea unei bauturi pe baza de miere si a unei hidratari simple cu apa plata, in conditiile unui organism supus la efort prelungit si sustinut, la temperaturi ridicate.

Utiliz

Astfel, 10 sportivi de performanta au trecut printr-o serie de teste ce au constat intr-o prima faza printr-un efort sustinut ce a determinat epuizarea organismului, urmata de rehidratare cu bautura pe baza de miere (sau apa plata), si apoi o noua serie de exercitii epuizante, toate executate la temperaturi ridicate.

Rezultatele au fost cele scontate, respectiv performantele acestora au crescut in urma rehidratarii cu bautura pe baza de apa fata de cazul in care sau rehidratat doar cu apa plata.

Aceste rezultate vin sa sustina utilizarea bauturilor pe baza de miere pentru hidratarea sportivilor de performanta ce depun efort sustinut in conditii de temperatura ridicata.

Studiile pot fi extinse si la muncitorii ce depun efort fizic sustinut in conditii de temperaturi ridicate, si care necesita o hidratare corespunzatoare, care sa sustina activitatea pe care o desfasoara.

Chiar si in cadrul diverselor activitati fizice extenuante ce se desfasoara in gospodarie, o hidratare cu apa in care dizolvam o lingura de miere este de indicat pentru o refacere mai rapida a organismului.