Parazitul Varoa si bolile asociate albinelor

Varoa si raspandirea diverselor boli asociate albinei melifere

Se stie de ceva vreme ca parazitul varoa, pe langa debilitatea albinelor si larvelor, este asociat si cu prezenta anumitor boli ale albinelor.

Cercetatorii au finalizat recent un studiu in care au urmarit cum reuseste varoua sa determine aparitia altor boli la albina melifera.

Se stie ca varoa se hraneste cu limfa larvelor si albinelor. Dar in timp ce se hraneste, acesta transmite si o serie de virusi de la o larva la alta si char de la o albina la alta. Astfel, dupa ce se dezvolta pe larve, varoa se inmultesc si paraziteaza si larvele din jur, odata cu ele transmitand si virusii prezenti pe larvele parazitate. Pe acest fond, prin inmultirea rapida a parazitului, stupul este rapid infestat si de virusi, iar familia in ansamblu este puternic afectata. Mai mult chiar, prin trecerea parazitului de pe o albina pe alta, in timpul culesului, virusii se raspandesc si in alte familii de albine.

Vazand aceste rezultate, apicultorii trebuie sa fie constienti ca urmarirea si prevenirea infestarii cu varoa a familiilor de albine este o obligatie a fiecarui apicultor ce vrea sa aiba in stupina familii sanatoase, capabile sa produca produse apicole de calitate, si in cantitatile dorite.

Putem avea surpriza ca prin ignorarea parazitului varoa, sa raspandim in stupina diverse boli, de care cu greu vom scapa.