Pesticidele neonicotinoide – lupta la nivel mondial pentru folosirea acestora

Dupa cum stim in anul 2013 Uniunea Europeana a interzis utilizarea pesticidelor neonicotinoide datorita semnalelor primite de la oamenii de stiinta cu privire la rolul acestora in disparitia miraculoasa a albinelor.

albina si pesticidele neonicotinoide
albina si pesticidele neonicotinoide

 

 

 

 

 

Recent, in Marea Britanie, a avut loc o importanta intalnire la nivel mondial la care au luat parte reprezentantii guvernului, fermierii, organizatiile de mediu si firmele producatoare de pesticide neonicotinoide.

Fiecare si-a expus punctul de vedere.

Fermierii si  reprezentantii firmelor producatoare (Bayer, Syngenta si Monsanto) au sustinut eliminarea restrictiei utilizarii pesticidelor neonicotinoide datorita faptului ca dovezile stiintifice cu privire la legatura directa dintre acest tip de pesticide si scaderea efectivelor de albine nu sunt concludente. In plus au adus in discutie si exemplul SUA care nu a interzis utilizarea acestor pesticide iar efectivele de albine in acest an au crescut. Fermierii au mai sustinut si chiar o utilizare doar pe anumite tipuri de culturi a acestora (ex. la rapita unde se confrunta cu un atac puternic de daunatori ce le distruge aproximativ 5% din productie).

Reprezentantii organizatiilor de mediu si cercetatorii au sustinut continuarea pastrarii restrictiei datorita faptului ca incepand din 2006 efectivele de albine au tot scazut iar cercetarile au aratat ca acest tip de pesticide ajunge prin polen sa afecteze sistemul nervos al albinei si duce la dezorientarea acesteia (albina nu isi mai gaseste cuibul si moare). Tot ei au subliniat faptul ca SUA urmeaza un drum gresit iar acest lucru va afecta populatiile de albine si implicit economia deoarece polenizarea realizata de albina este foarte importanta la nivel mondial.

Presiunea exercitata de companiile producatoare si unii fermieri a dus la o eliminare partiala a restrictiei impuse acestui tip de pesticide, ceea ce a declansat in Marea Britanie o reactie violenta a societatii civile.

Apicultorii spera ca acest tip de presiuni sa nu duca la o eliminare a restrictiei impuse pesticidelor neonicotinoide.

O eliminare a acestor restrictii ar pune in pericol albina melifera care deja sufera si din cauza agriculturii irationale, a schimbarilor climatice si apiculturii industriale.