Polenul reprezinta o importanta sursa de proteina si energie pentru consumul uman. In acelasi timp acesta ofera corpului uman o serie de principii ce regleaza metabolismul corpului.
Datorita proprietatilor exceptionale detinute, oamenii de stiinta si-au pus problema si a pastrarii acestuia in timpul sezonului inactiv.
Acest lucru a implicat si cercetari asupra proprietatilor diferitelor tipuri de polen – cel proaspat, cel congelat si cel uscat (tratat termic).
Cercetatorii au descoperit astfel ca polenul proaspat cules de albine are si o componenta importanta de compusi volatili ce difera in functie de sursa florala si felul in care acesta este pastrat. Componenta volatila se modifica semnificativ atat in cazul polenului congelat cat si in cazul celui tratat termic. In plus, in cazul polenului tratat termic (uscat) s-a constatat si aparitia in componenta acestuia a unor substante nocive cum ar fi furfurolul, care afecteaza negativ calitatea acestuia.
In concluzie polenul de albine se consuma in special proaspat sau congelat, cel uscat (tratat termic) fiind de o calitate mult mai inferioara.
Din pacate in magazine gasim in principal polen uscat si foarte rar polen congelat, polenul proaspat cu cele mai multe principii active fiind gasit doar in timpul sezonului activ la apicultori. Acesta poate fi pastrat la frigider doar cateva zile timp in care poate fi consumat.
Apiterapia, pentru a obtine rezultate in sanatatea umana, trebuie sa foloseasca produse apicole de calitate, produse apicole asa cum sunt ele obtinute din stupi.