Polenul de castan in tratarea leziunilor ficatului

Polenul cules de albine este folosit inca din cele mai vechi timpuri atat ca aliment cat si ca medicament impotriva diverselor tulburari gastro-intestinale, ranilor, arsurilor, etc.

Recent, cercetatorii au studiat efectul polenului de albine de castan in refacerea leziunilor produse in ficat de catre tetraclorura de carbon.

Studiile au fost facute pe sapte grupuri de cobai. La unele grupuri au fost administrate oral diferite cantitati de polen de castan (200 si 400 mg/kg/zi) iar la altele silibinin (50 mg/kg/zi).

Efectul protector al polenului de castan a fost studiat cu ajutorul unor marcari specifici.

Rezultatele au fost comparate cu grupurile la care s-a administrat silibinin precum si cu grupul martor (netratat).

In cazul ambelor tratamente (atat cu polen de castan cat si cu silibinin) s-a constatat o reducere a leziunilor produse de catre tetraclorura de carbon.

Deosebirea consta in faptul ca prin tratarea cu silibinin a crescut semnificativ rata mortalitatii cauzata de diaree iar grupul tratat a scazut mult si in greutate.

Astfel cercetatorii au demonstrat ca polenul de albine de castan protejeaza hepatocitele de stresul oxidativ si promoveaza vindecarea leziunilor hepatice induse de toxicitatea tetraclorurii de carbon, inlocuind cu succes produsul silibinin.