produsele apicole si diabetul

Diabetul este o boala cronica determinata de tulburarea metabolismului glucidelor prin cresterea nivelului glucozei din sange.
In cazul diabetului, laptisorul de matca, datorita prezentei unui compus de tip insulina, contribuie pe termen lung la scaderea glicemiei si a lipemiei.
Nu doar laptisorul de matca are efecte benefice in cazul diabetului. Propolisul, prin actiunea sa directa de la nivelul celulelor beta din pancreas, stimuleaza producerea de insulina.
Studiile au aratat ca administrarea propolisului duce la scaderea dozei zilnice de insulina si la amelioararea starii generale a pacintilor bolnavi de diabet.
Dar propolisul nu actioneaza doar la nivelui cauzelor ce produc diabetul, ci actioneaza si asupra leziunilor asociate unor infectii de care sufera bolnavii de diabet (cum ar fi leziunile bucale).

Tipuri de tratament pentru bolnavii de diabet:
– laptisor de matca liofilizat, un gram pe zi, la mese, timp de 2-5 luni
– polen si laptisor de matca timp de 21 zile, inainte de micul dejun
– extract de propolis 30%, in cicluri de 7 zile, cate 10 ml zilnic
Concomitent cu aceste tratamente se va tine un regim bogat in crom, urmarindu-se permanent starea pacientului.
Si mierea de albine, chiar daca este contraindicata pentru acesti pacienti, isi poate gasi utilitatea mai ales in timpul crizelor de hipoglicemie ce se inregistreaza imediat dupa administrarea insulinei in cazul diabetului de tip I. In acest caz, mierea, divizata in doze bine calculate, poate reechilibra nivelul glicemiei la acesti pacienti.
Consumul de produse apicole si in cazul diabetului se dovedeste deosebit de folositor si contribuie la ameliorarea starii de sanatate a acestor pacienti.