Propolisul – cele mai importante beneficii

Majoritatea oamenilor cunosc albina doar datorita mierii produse de aceasta, insa albinele nu produc doar miere.

Propolisul este substanta culeasa si imbunatatita de albine care ofera omului cele mai multe beneficii. El este cules de albine de pe arbori, albina adaugand ceara si alte substante active, si este folosit la captusirea gaurilor din stup, la mentinerea igienei stupului si a mediului curat din acesta. Astfel, albinele ce traiesc in mediul curat din stup, contin mai putine bacterii si au o imunitate crescuta, si asta datorita proprietatilor antibacteriene ale propolisului.

propolis
propolis

Cercetarile au aratat ca datorita substantelor active, propolisul are numeroase aplicatii in medicina naturista.

Printre cele mai spectaculoase efecte sunt cele asupra celulelor canceroase. Astfel, studiile efectuate pe animale si oameni au dovedit efectul benefic al propolisului in ameliorarea cancerelor ce afecteaza creierul, pancreasul, rinichii, pielea, ficatul, colonul, sangele si sanii. Datorita celor peste 300 substante active pe care le contine, propolisul impiedica raspandirea cancerului de la un organ la altul, stopeaza divizarea celulelor canceroase, impiedica hranirea acestora, induce moartea celulelor canceroase. Tot datorita acestor substante active, propolisul reduce efectele secundare cauzate de chimioterapia aplicata bolnavilor de cancer.

Proprietatile antimicrobiene (antivirale, antibacteriene si antifungice) determina o serie de beneficii chiar si la copii: previne infectiile respiratorii, amelioreaza simptomele gripelor comune, previne infectiile urechilor.

Studiile publicate in diferite reviste cu specific medical arata ca utilizarea propolisului ar putea duce la tratarea ranilor superficiale.

Vechii greci si romanii foloseau apa de propolis pentru curatarea cavitatii bucale, iar studiile recente au demonstrat ca poate ajuta in tratarea gingivitei si paradontozei, refacand chiar pulpa dintelui si tesuturile din jurul acestora. In acest fel, prin asigurarea unei igiene orale corespunzatoare, propolisul previne aparitia cariilor.

Unele studii demonstreaza ca propolisul poate fi utilizat si in eliminarea parazitilor intestinali.

Conform unui studiu publicat in revista Phytomedicine, propolisul poate fi folosit cu succes in tratarea herpesului genital si a altor  afectiuni genitale.

Ca si mierea de albine, compozitia propolisului difera in functie de zona si de specia de pe care albina il culege.

De cele mai multe ori propolisul este folosit sub forma de tinctura de propolis , dar il putem gasi si in diverse forme farmaceutice (pastile, dropsuri, geluri). Forma cea mai indicata este insa cea proaspata, atunci cand este scos din stup, sau congelat. Pastrarea propolisului in afara stupului, duce la pierderea unor proprietati esentiale (in special a uleiurilor eterice) si astfel la scaderea calitatii acestuia.

Trebuie de mentionat si faptul ca daca sunteti alergici la miere sau alte produse ale stupului, puteti fi alergici si la propolis (in acest caz utilizarea acestuia fiind contraindicata).