Medicii stomatologi stiu ca una din principalele masuri ce trebuie luate in combaterea gingivitei si paradontozei este igiena orala corespunzatoate.
In acest sens, cercetatorii incearca sa imbunatateasca continutul pastei de dinti, astfel incat sa corespunda unei igiene orale corespunzatoare si sa previna chiar aparitia gingivitei si paradontozei.
In acest context, stiut fiind ca propolisul are importante valente septice, cercetatorii au facut un studiu pe un grup de 80 de persoane, 40 din ei cu probleme orale (gingivite si inceput de parodontoza), si 40 fara astfel de probleme.
Acestia au fost impartiti in grupe de cate 20 persoane, li s-a facut instructajul unei igiene corecte si au fost tratati diferit pe timpul studiului (unii au primit extract de propolis 3%, o parte au fost tratati cu extract de propolis in alta concentratie, altii au facut igiena doar cu pasta de dinti, etc).
Subiectii au fost evaluati initial, apoi dupa 7 zile si in cele din urma dupa 8 saptamani.
Rezultatele studiului au aratat ceea ce stiam deja de la bunici, ca extractele de propolis utilizate in igiena orala au efecte deosebite, prevenind si ameliorand efectele gingivitei si ale paradontozei.
Practic utilizarea propolisului sub forma de extract alcoolic determina o igiena orala corespunzatoare, amelioreaza starea gingiilor si ajuta la stoparea paradontozei.
Si propolisul sub forma bruta are aceleasi efecte, pacientii fiind nevoiti sa mestece propolis brut pentru a obtine o igiena orala corespunzatoare. Dezavantajul propolisului brut este acela ca in timpul masticatiei acesta se lipeste de dinti si da o oarecare stare de disconfort.
Preventiv, folosirea propolisului in igiena orala previne aparitia gingivitei si paradontozei.