Studiu cu privire la cantitatea de propolis produsa de familia de albine

Albinele folosesc propolisul pentru a se apara de invadatori si boli.

Propolisul este pentru albine medicamentul de care au nevoie.

Studiile recente au incercat sa demonstreze legatura existenta intre cantitatea de propolis produsa de colonia de albine si instinctul igienic crescut, protectia impotriva varoa si cantitatea de miere si polen culeasa.

Au fost alese astfel cinci colonii cu cantitati crescute de propolis cules si cinci colonii la care cantitatea de propolis culeasa era mult mai scazuta.

S-au facut incrucisari controlate intre aceste colonii (s-au format colonii incrucisate) si s-a studiat cantitatea de propolis produsa de coloniile initiale si aceste colonii nou formate.

In acest mod s-a demonstrat ca genetic, unele familii de albine produc mai mult propolis iar altele produc mai putin (lucru observat si la coloniile obtinute din incrucisarile controlate).

In acelasi timp s-a urmarit si caracterul igienic al familiilor de albine, capacitatea de protectie a acestora contra parazitului Varoa destructor si cantitatea de miere si polen produsa de colonie.

S-a observat astfel ca o colonie ce produce mai mult propolis are un instinct igienic mult mai crescut, reuseste sa se apere natural mai bine contra Varoa destructor si produce in acelasi timp mai multa miere si polen.

Aceste studii trebuie sa determine apicultorul sa faca o prima selectie in stupina si sa promoveze si protejeze acele colonii care au un instinct igienic mai crescut deoarece acestea sunt cele care se apara mai bine singure impotriva daunatorilor si produc in acelasi timp si mai multa miere si polen.