In sfarsit cercetatorii au ajuns si in Romania si au studiat proprietatile mierii de albine romanesti (de aceasta data din Transilvania).
Probabil ca mediatizarea facuta de printul Charles de Wales si promovarea intensa a Romaniei ca „taram virgin” a facut ca Romania sa nu fie vazuta doar ca tara „exportatoare de emigranti” ci si ca tara cu zone nepoluate in care agricultura ecologica inca poate fi practicata iar apicultura poate oferii produse de exceptie.
Un grup de cercetatori au prelevat probe de miere de albine din diferite zone din Transilvania (si diferite tipuri de miere) si le-au testat efectele antibacteriene. Tinem sa precizam ca mierea a fost una nepasteurizata, acesta fiind un aspect foarte important.
Studiul a fost realizat pentru determinarea proprietatilor antibacteriene asupra urmatoarelor tipuri de bacterii : Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis subsp. spizizenii, Salmonella anatum, Salmonella choleraesuis, Bacillus cereus, si Listeria monocytogenes.
Rezultatele au fost unele pe masura (cunoscute de multa vreme de catre apicultori), in sensul ca majoritatea tipurilor de miere de albine au proprietati antibacteriene, insa in topul mierii cu proprietati antibacteriene se afla mierea de mana. Dupa mierea de mana, mierea poliflora si cea de floarea soarelui sunt urmatoarele tipuri de miere de albine cu proprietati antibacteriene crescute. In acelasi timp s-a aratat ca mierea de salcam si cea de tei au proprietati antibacteriene mai scazute, in schimb au alte calitati nutritive importante.
De multa vreme incercam sa educam clientii cu privire la calitatile antibacteriene superioare ale mierii de mana (un tip de miere cu calitati medicinale exceptionale), ca tip de miere superioara celei de salcam. Mai mult credem ca mierea de mana de rasinoase are proprietati antibacteriene mai ridicate decat cea de stejar.
Speram ca aceste studii sa determine consumatorii sa aprecieze mai mult mierea de mana si sa ii ofere locul pe care il merita intre tipurile de miere de la noi.
Nu doar tipul mierii conteaza ci si locul din care aceasta miere a fost culeasa (zonele paduroase lipsite de poluare dau mierea de cea mai buna calitate) si cum aceasta a fost pastrata (mierea nu trebuie incalzita ci trebuie pastrata asa cum este extrasa – cristalizarea mierii este un proces natural normal ce certifica faptul ca respectiva miere este una naturala, neincalzita si nepasteurizata).