Rezistenta albinei melifere la Varoa

Din momentul in care a patruns in Europa, parazitul Varoa a produs cele mai mari pierderi efectivelor de albine. In primele faze ale raspandirii reusea chiar sa distruga stupine intregi, insa, in timp, datorita studiilor efectuate, s-au gasit numeroase substante cu care s-a incercat tratarea familiilor de albine contra Varoa.

Totusi aceste tratamente, deoarece se adreseaza unei insecte (parazitului Varoa), fiind insecticide, afecteaza si albina melifera.

S-a incercat in timp diversificarea tratamentelor si utilizarea unor astfel de tratamente cu impact cat mai redus fata de albine, insa insecticidele tot insecticide sunt.

In ultimii ani, s-au folosit fel si fel de substante naturale, care sa ajute albina prin indepartarea parazitilor, insa eficienta acestora nu este una satisfacatoare.

Cercetatorii s-au implicat din ce in ce mai mult, si au constatat ca o parte din efectivele de albine, ce au trecut prin valuri succesive de infestari cu Varoa, prezentau rezistenta la acest parazit. Practic albinele luptau contra varoa prin muscarea piciorului acestuia si debilitarea definitiva a acestuia (acarienii sangereaza pana la moarte dupa muscatura).

Aceste colonii cu rezistenta sporita la Varoa, si care rezistau bine sezonului rece, au fost selectare si multiplicate, ulterior fiind introduse in stupinele din zona.

Problema apare atunci cand aceste regine sunt schimbate, iar noile regine se imperecheaza cu trantorii din acele zone, fara un astfel de comportamet. In timp aceasta linie genetica se dilueaza si odata cu ea si rezistenta la varoa.

Totusi rezultatele sunt unele exceptionale deoarece s-au obtinut in acest fel albine cu rezistenta la varoa, care nu mai trebuie tratate cu pesticide. Practic aceste familii de albine nu mai au nevoie de tratament.

S-a ajuns astfel la concluzia ca pentru o pastrare a liniei genetice trebuie eforturi sustinute in timp atat din partea cercetatorilor cat si din partea apicultorilor.

Alti cercetatori au constatat un alt fenomen, puietul de albina afectat de varoa era descapacit inainte ca acarianul sa isi termine dezvoltarea.

La noi in tara apicultorii ar trebui sa observe mai atent coloniile de albine, si in cazul in care observa astfel de comportamente, sa promoveze acele familii de albine. In acest fel si albina romaneasca va putea sa se adapteze atacului acestui daunator si nu numai. Doar printr-o selectie adecvata, si prin limitarea utilizarii insecticidelor, albina carpatina va putea sa se adapteze mai bine.