Cercetari privind scleroza multipla si apiterapia

Scleroza multipla este o boala foarte grava, destul de frecventa in Europa si America, pentru care medicina conventionala inca nu a gasit o solutie.

In ultimii ani insa, prin apiterapie, o parte din cazurile de scleroza multipla au avut rezultate pozitive. Raman insa foarte multe persoane care nu pot urma acest tratament datorita alergiilor produse de catre veninul de albine, o componenta de baza a acestei cure.

Scopul studiului facut de cercetatorii chinezi este acela de a cuantifica rezultatele apiterapiei in scleroza multipla.

Este prezentat cazul unei femei care suferea de diverse simptome inca din anul 2000 care dupa ani de tratament nu a simtit nici o ameliorare (fiind diagnosticata cu scleroza multipla). Pacienta a primit in cadrul unei sectii de apiterapie tratament cu venin de albine de trei ori pe saptamana. In tot acest timp au fost monitorizate nivelul IgG si IgE, in functie de acestea fiind ajustate dozele de venin, pentru a preintampina efectele alergice. In total in cele patru luni de tratament a primit 3098 intepaturi de albina.

Dupa aceasta perioada de tratament a inceput sa mearga singura, vederea a revenit, slabiciunea membrelor si respiratia au fost si ele mult imbunatatite.

In concluzie cercetatorii au constatat ca majoritatea pacientilor cu scleroza multipla au renuntat destul de repede la tratament datorita efectelor alergice, astfel ratand perioada optima cand aceste persoane pot fi tratate prin apiterapie (se stie faptul ca scleroza multipla poate fi tratata prin apiterapie doar in primele faze ale bolii).

Prin monitorizarea atenta a unor indicatori, ajustarea periodica a dozelor de venin de albina si o dieta bogata in proteine (din care sa fie excluse fructele de mare), se poate scadea riscul de aparitie a efectelor alergice, crescand sansele de vindecare.

Deci o terapie integrata, ce utilizeaza apiterapia si monitorizarea imunoglobulinelor, poate aduce rezultate satisfacatoare.