Selectia naturala la albine si varroa

Cum poate albina melifera, sa invinga Varroa destructor ? – Prin selectie naturala

In timp ce noi am distrus aproape toate centrele de cercetare din tara, altii se preocupa de viitorul albinei melifere si incearca prin diverse cercetari sa determine cum au evoluat efectivele de albine salbatice dupa ce acestea au fost afectate de catre paduchele varroa (varoa).

colonie salbatica albine
colonie salbatica albine

Astfel, o universitate din SUA, a incercat sa determine evolutia populatiilor de albine salbatice dintr-o zona forestiera, in diferite intervale de timp.

Acest studiu este deosebit de important ca sa intelegem ce impact a avut varroa (varoa) asupra genomului albinei salbatice, si cum a reusit albina melifera salbatica sa isi refaca populatia.

Echipa de cercetatori a studiat efectivele de albine din anii 1970, 2002 si 2010 si a ajuns la niste concluzii destul de interesante:

– pe baza inregistrarilor efectuate la nivelul anilor 1970, s-a stabilit ca albina melifera avea o densitate de 2.5 milioane colonii pe mila patrata

– in anul 2002 s-a regasit aceeasi densitate de colonii, desi albina fusese afectata deja de catre Varroa destructor. La nivelul anului 2002 s-a considerat fie ca albina a rezistat prin selectie naturala atacului varroa, fie nivelul coloniilor a crescut dupa atacul initial datorita repopularii cu albine de la crescatorii din zona.

– in anul 2010, prin studierea ADN, s-a determinat ca acesta a pierdut o mare parte din variabilitatea initiala din anul 1970. Acest lucru confirma faptul ca albina melifera salbatica, datorita atacului de varroa, a pierdut majoritatea coloniilor din zona, insa, probabil, putine colonii au prezentat rezistenta si au supravietuit. Aceste colonii au transmis pe linie materna gena rezistentei la varroa, patern avand influente si din stupinele din zona.

– albinele adaptate sunt mai mici si au o perioada de dezvoltare mai rapida, ceea ce le permite sa evite perioada cat sunt afectate de varroa. In plus varroa prefera celulele mai mari si pe cele de trantori pentru a depune ponta.

Acum cercetatorii urmeaza sa determine care gena si ce trasaturi au determinat adaptarea albinei melifere la varroa (rezistenta), si astfel sa ajute apicultorii sa evite tratarea acestora cu pesticide, dand mai multa incredere in selectia naturala a acestora.