Sistemul imunitar la albine si CCD

Ca si la oameni, sistemul imunitar al albinelor sufera in urma schimbarii de alimentatie.
Astfel, in urma chimizarii excesive si a monoculturilor pe suprafete intinse, albina este nevoita sa se alimenteze cu un singur tip hrana, de cele mai multe ori slaba din punct de vedere calitativ, fapt ce se traduce printr-o nutritie necorespunzatoare.
Acest tip de nutritie impreuna cu substantele cu care plantele sunt tratate determina o slabire puternica a sistemului imunitar al albinei, ceea ce determina o reactie scazuta a acesteia la boli si daunatori, si chiar devieri comportamentale.
Ultimele studii efectuate de cercetatorii americani dovedesc faptul ca albina a suferit in ultimii ani o cadere importanta a sistemului imunitar, acest fapt datorandu-se in special nutritiei deficitare.
Si apicultorii au contribuit din ce in ce mai mult la slabirea coloniilor de albine prin hranirea acestora cu fel de fel de inlocuitori de polen si miere.
Acest tip de nutritie deficitara a dus la aparitia CCD, o boala pentru care cercetatorii nu au avut raspuns mult timp.
Totusi acum majoritatea acestora sustin ca CCD are ca si cauza principala nutritia deficitara ce duce la caderea sistemului imunitar al albinei si la deviatii comportamentale.
Pretul platit este insa unul imens, deoarece apicultorii americani pierd in fiecare an o treime din efectivul de albine, cauza principala fiind tocmai acest fel de nutritie deficitara.
In tara noastra apicultura este una mai apropiata de natura, in principal datorita agriculturii mult ramase in urma, fapt ce a protejat partial atat rasa cat si sanatatea coloniilor de albine.