Studierea comportamentului albinei – o oportunitate

Creierul albinei evolueaza si se dezvolta in timp, albina capatand experienta pe durata vietii, similara omului. Creierul acesteia reactioneaza la diversi factori externi si invata sa se adapteze.

Creierul albinei este extraordinar. Similar creierului uman, creierul albinei se dezvolta de la nastere pana la varsta adulta datorita experientelor prin care trece albina (albina memoreaza anumite lucruri – sursele de hrana si apa, invata sa se apere, sa gaseasca sursele de hrana, si uita in timpul iernii multe din ce a memorat, etc).

Recent, doi cercetatori au studiat felul in care albina reactioneaza la diversi stimuli externi, si modul in care acestia determina comportamentul agresiv al acesteia. Studierea comportamentului albinei ofera oportunitati oamenilor cu privire la cunoasterea functionarii si a creierului uman (datorita similitudinilor).

Avantajul studierii creierului albinei este numarul mai redus de gene, ce determina o studiere mult mai facila a acestuia,  mai exacta a legaturilor dintre diversi factori externi si raspunsul la acestia.

Astfel s-a descoperit ca un comportament agresiv este diminuat in momentul in care albinei ii este oferit sirop de zahar ca recompensa, sau cand aceasta simte diverse mirosuri, spre exemplu mirosul de lavanda. Practic stimulii externi, cum sunt sursa de hrana sau diverse mirosuri, inhiba feromonii de alerta pe care ii elibereaza albinele.

Acelasi comportament s-a constatat si la oameni sau la diverse animale de companie (calmarea in prezenta anumitor mirosuri).

Alte studii au aratat similitudini intre cum se formeaza si cum evolueaza memoria de scurta durata si cea de lunga durata la albine si oameni.

Pentru apicultori, reactia creierului albinei la diversi factori externi poate avea utilitate asupra modului in care acestia interactioneaza cu albina, si ofera indicii asupra comportamentului apicultorului (ex. utilizarea pulverizarii cu sirop sau utilizarea lavandei in calmarea albinelor).