Produsele apicole s-au dovedit in timp un adjuvant important in tratarea afectiunilor digestive.
Folosite corespunzator, atat mierea, cat si celelalte produse apicole (in special propolisul si polenul) se dovedesc adevarate surse de sanatate, ce ofera corpului remedii alternative naturale si eficiente.
Va oferim cateva din aceste retete ce pot fi folosite cu incredere:
- Gastrita hipoacida
Pentru tratament avem nevoie de 40 g polen, 500 g miere si 75 g suc de aloe.
Mierea si polenul macinat se amesteca bine, dupa care se adauga sucul proaspat de aloe.
Amestecul se pastreaza la loc rece si intunecos si se consuma cate 2 lingurite, de 2-3 ori pe zi, timp o luna sau o luna si jumatate. La nevoie tratamentul se poate repeta dupa o pauza de 2-3 saptamani.
- Gastrita cronica
– amestec de miere (500 g) cu infuzie de patlagina (500 g). Infuzia de patlagina se face lasand frunze de patlagina in apa care fierbe la foc mic, timp de 20 minute. Amestecul cu miere se realizeaza dupa ce infuzia se raceste la 40 grade Celsius, si se consuma o lingura, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
– polen timp de 20 zile, cu 30 minute inainte de mesele principale, 20 grame fractionat in trei.
– 5-6 picaturi de tinctura de propolis 3%, de trei ori pe zi.
- Duodenita
Se consuma 20 g polen (fractionat in trei reprize) cu 30 minute inainte de mesele principale, timp de 20 zile.
- Ulcer gastric si duodenal
– se consuma o lingurita de polen de trei ori pe zi.
– mai eficient este amestecul de polen cu miere, in proportie de 1:1, consumat tot de trei ori pe zi (cate o lingurita)
– in functie de aciditatea gastrica, administrarea polenului in amestec cu miere se face dupa cum urmeaza: la aciditate scazuta, amestecul de polen cu miere se dizolva in apa rece si se administreaza intre mese. In caz de aciditate ridicata amestecul se dizolva in apa calda (pana in 40 grade Celsius) si se administreaza cu 2 ore inainte de masa.
- Amoebiaza
– tinctura de propolis 30%, 20 picaturi pentru copii si 60 picaturi pentru adulti, timp de 20 zile, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de mese.
– Tinctura de propolis 30% si decoct de frunze de Artemisia absinthium, in aceeasi doza si in acelasi mod ca si in cazul de mai sus.
- Colecistita si colecistoangiocolita
Se administreaza polen, 20 g fractionat in trei reprize, timp de 20 zile, cu 30 minute inainte de mesele principale.
- Colita atona Amestec de 500 g miere si 500 g infuzie de patlagina
- Colite de fermentatie, de putrefactie, spastice
– 20 g polen in fiecare zi, pana la disparitia simptomelor si normalizarea functiei
– se dizolva 180 g miere in 800 ml apa fiarta (adusa la maxim 40 grade Celsius) si se adauga 50 g pastura. Amestecul este lasat sa inceapa sa fermenteze si se consuma cate 150 ml timp de 6 saptamani, cu 15-20 minute inante de mese.
- Enterocolita
Miere de menta sau poliflora de lunca (500 g) in amestec cu infuzie de patlagina (500 g)
In acelasi timp, in farmacii se gasesc o multitudine de produse pe baza de propolis ce ajuta la ameliorarea anitelor, pruitului anal, fistulelor si fisurilor anale si rectale, hemoroizilor, etc.
Nu trebuie uitat ca un consum regulat de produse apicole (miere, polen, pastura) previne multe din aceste boli.