tratament artrita si reumatism cu venin de albine

Artrita

Artrita se manifesta prin inflamarea articulatiilor si are diverse cauze.
Apicultura, in special prin veninul de albine, poate aduce imbunatatiri majore in cazul acestei boli, iar fata de tratamentele clasice nu produce efecte adverse.
Astfel, produsele injectabile sau intepaturile directe cu venin de albine sunt utilizate in tratarea artritei, artrozelor si nevralgiilor.
Cateva tipuri de tratamente din carti de specialitate:
Artrita
* 3 linguri de miere si o lingurita de polen in fiecare dimineata
* intepaturi cu venin de la 10-20 albine (progresiv)
artrita deformanta si artrita reumatica
* timp de 1-3 saptamani, frictionare cu 2-6 grame unguent pe baza de venin de albine, terebentina si camfor
* unguent sau crema cu venin de albine
* unguent cu venin de albine aplicat prin ultrasonoforeza (10-12 sedinte)
In plus in cazul artritei reumatice se injecteaza si venin in jurul articulatiilor, iar regimul alimentar este suplimentat cu amestecuri de miere, polen, propolis si laptisor de matca.
periartrita – se recurge la injectare de venin in jurul articulatiilor, unguent cu venin aplicat prin ultrasonoforeza sau direct cu intepaturi de albine (10-15 albine in trei tratamente)

Reumatismul

In marea majoritate a cazurilor reumatismul se instaleaza odata cu varsta, manifestandu-se in special sub forma de artroza. In acelasi timp, prin evolutia bolii se instaleaza si deficienta circulatorie, reducerea metabolismului general si scaderea eficacitatii sistemului imunitar.
Si in acest caz produsele apicole sunt de o importanta covarsitoare atat prin prevenirea cat si prin tratarea acestei boli.
Astfel, folosirea laptisorului de matca, datorita continutului bogat in substante minerale, hraneste cartilajele afectate si previne si trateaza boala.
Veninul de albine (prin proprietatile sale analgezice si antiinflamatoare) si propolisul (datorita efectelor antiinflamatoare) contribuie decisiv la tratarea reumatismului.
O alta asociere benefica in tratarea artrozelor este cea dintre ceara de albine si propolis, folosita in multe tratamente naturiste.
Tratamente recomandate in unele carti de specialitate:
gonartroza algica – 5-10 minute la fiecare doua zile, ultrasonoforeza cu unguent pe baza de venin de albine (3mg/100g)
spondiloza cervicala – unguente cu venin de albine (frictionari seara timp de 7 zile) si injectii cu venin in zonele afectate.

Toate aceste tratamente ce au la baza veninul de albine trebuie aplicate cu grija, de catre persoane specializate, obligatoriu dupa testarea pacientilor (in cazul persoanelor alergice existand riscul de soc anafilactic).