tratarea arsurilor cu miere si propolis

Studiile demonstreaza ca arsurile si placile deschise reactioneaza pozitiv la aplicarea unguentelor pe baza de miere si propolis.
Aceasta combinatie miere – propolis, datorita actiunii antibacteriene si cicatrizante, produce o accelerare a proceselor cicatrizante si o reducere a perioadei de vindecare. In plus, pe perioada folosirii acestor unguente, arsurile sunt protejate de actiunea diferitelor tipuri de bacterii ce pot provoca infectarea ranilor si arsurilor.
Cateva retete pentru tratarea arsurilor:
– un cartof crud ras foarte fin se amesteca cu o lingurita de miere poliflora. Dupa omogenizare, amestecul se aplica pe un tifon in strat gros, tifon ce se aseaza cu grija pe arsura si se lasa minim doua ore (se pot aplica mai multe pansamente pe zi). Noaptea se aplica pe arsura unguent pe baza de propolis.
– unguent pe baza de propolis 15% ce se aplica pe un pansament steril si se tine 1-2 zile, dupa care se schimba. In prealabil rana se spala cu ser fiziologic.
– pentru arsurile cavitatii bucale se recomanda pulverizarea unei solutii pe baza de propolis, glicerina, etanol si o substanta cu efect racoritor.
Se mai pot folosi diverse unguente (sau solutii in spray) pe baza de propolis ce se gasesc in farmacii.
In general, toate tipurile de rani si arsuri reactioneaza pozitiv la aplicarea de unguente pe baza de miere si propolis, efectul acestora fiind evident.