Valoarea nutritionala si functiile extractelor pe baza de propolis

Oamenii folosesc produsele apicole din cele mai vechi timpuri.

Desi mierea este produsul apicol cel mai cautat, propolisul este in schimb produsul cu cele mai multe valori curative.

Datorita acestor valori curative ridicate, propolisul a fost folosit in diverse forme, pentru a evita pierderea valorilor si functiilor sale exceptionale.

Cea mai utilizata forma utilizata de omul modern este tinctura de propolis, produs apicol prin care propolisul este pastrat si extras cu ajutorul alcoolului.

Este aceasta forma si cea mai indicata din punct de vedere terapeutic?

Cercetatorii din Argentina au studiat comparativ proprietatile si functiile extractului de propolis pe baza de alcool si cel pe baza de apa.

Ambele extracte contin macronutrienti (zaharoza, proteine, fructoza, glucoza), microelemente (Na , K , Ca, P și Mg) si oligoelemente (Fier).

Analiza spectometrica indica prezenta mai multor compusi fenolici, flavonoide si compusi non flavonoizi, insa prezenta acestor substante in extractele pe baza de apa este mult mai accentuata, iar capacitatea acestora este mult mai activa in acest caz.

Concluziile cercetatorilor arata faptul ca extractele de propolis pe baza de apa sunt mult mai indicate terapeutic.

Ma intreb, daca se studia si capacitatea propolisului brut(pastrat corespunzator) comparativ cu aceste doua tipuri de extracte, la ce concluzie ar fi ajuns cercetatorii?

Oare de ce albina nu dilueaza propolisul cu apa sau alcool, si il foloseste asa cum il culege din natura, cu toti compusii sai?

La aceasta intrebare va las pe voi sa raspundeti.