Venin de albine din glande si venin obtinut prin stimulare electrica

Veninul de albine constituie un produs apicol important in apiterapie.

Si pentru ca acesta poate fi obtinut prin diferite metode, cercetatorii au comparat cele doua tipuri de venin (cel obtinut direct din glande si cel obtinut prin stimulare electrica) pentru a putea stii cu exactitate daca sunt diferente semnificative si in ce mod cele doua tipuri pot aduce beneficii sanatatii umane.

Astfel s-a descoperit ca veninul obtinut direct din glandele albinelor are 31 proteine nonredundante, cu proprietati benefice corpului uman, printre care diferite toxine, transportori moleculari, substante antioxidante, etc. In acelasi timp veninul de albina obtinut prin stimulare electica are doar 15 proteine nonredundante, si acestea in principal toxine.

Astfel cercetatorii au demonstat ca veninul obtinut direct din glandele albinelor are mult mai multe proprietati benefice, continand pana la 17 principii active in plus fata de veninul obtinut prin stimulare electrica.  In acelasi timp substantele din veninul obtinut din glande da si reactii alergice mult mai putine.

Cu ajutorul acestor cercetari putem si noi spune ca terapia cu venin de albine trebuie facuta cu acest tip de venin (obtinut din glande), beneficiile oferite organismului uman fiind mult mai crescute.

Din pacate in comert se gaseste doar venin obtinut prin stimulare electrica, terapia cu venin de albina obtinut din glande putand fi facuta doar cu ajutorul unor apicultori, si asta doar in sezonul, activ primavara-toamna.