Amoebioza este o boală produsă de Malpighamoeba mellificae, un mic protozoar.
Boala este condiţionată de unii factori favorizanţi cum sunt carenţe alimentare, temperaturile scăzute şi excesul de umiditate în stup, afectand albinele adulte, si apare in special iarna si primavara devreme.
Amoebioza se depisteaza dupa urmatoarele semne:
• albinele au abdomenul mărit;
• incapacitatea de zbor a albinelor;
• diaree sub formă de jet;
• tulburări nervoase;
• tremurături ale aripilor.
Diagnosticul este pus pe baza semnelor clinice sau in laborator prin examinarea a 30-50 albine vii, muribunde sau moarte.
Amoebioza trebuie insa diferentiata de paralizii virale si intoxicatii acute.
Tratamentul se realizeaza utilizand Protofil (17 – 20 ml / 1 litru de sirop sau ceai medicinal sau 34 ml / 1 kg pastă de zahăr) si ceaiuri medicinale precum sunătoare, coada şoricelului, mentă, muşeţel, busuioc sub formă de infuzie (20 g plante / litru de apă) în care se adaugă 1 kg zahăr sau zeama de la 1/2 lămâie care se administrează câte 250 – 500 ml de 4 ori la interval de 5 zile.
Combaterea se realizeaza prin îndepărtarea periodic, mai ales iarna şi primăvara, a albinele moarte de pe fundul stupului (acestea se ard).
Fagurii cu pete de diaree se refac şi se face dezinsecţia întregului inventar apicol. Familiile afectate vor fi tranzvazate în stupi dezinfectaţi cu sodă de rufe (50 g / litru).
Aceasta boala poate fi prevenita prin asigurarea unei iernari corespunzatoare a familiilor de albine (hrana corespunzatoare, stangerea cuibului, asigurarea ventilatiei corespunzatoare pentru prevenirea condensului).