calendarul apicultorului – septembrie

Luna septembrie reprezinta pentru familia de albine si luna in care pregatirile de iernare sunt foarte importante. Nectarul si polenul din natura sunt in cantitati din ce in ce mai reduse.
Odata cu schimbarile climatice caracterizate de temperaturi mai scazute, familia incepe sa creasca o cantitate de puiet din ce in ce mai mica, propolizeaza stupul, acumuleaza hrana tot mai multa iar albinele de iernare reusesc sa isi dezvolte corespunzator corpul gras, cu ajutorul caruia vor putea sa supravietuiasca peste iarna. Daca in perioada de vara o albina traia in jur de 45 zile, iarna albinele reusesc sa traiasca pana la 7-8 luni (tocmai datorita acestor acumulari din corpul gras). Aceste albine de iernare vor participa foarte putin la cresterea puietului si cules, conservand energia pentru perioada de iernare.
Trantorii sunt alungati din stup iar in noptile cu temperaturi mai scazute albinele se concentreaza pe fagurii din centrul cuibului unde mai exista puiet.
In aceste conditii apicultorul va avea urmatorul calendar de urmat in septembrie:

  • stramtorarea cuibului si asigurarea unei izolari termice corespunzatoare – cuibul se stramtoreaza la numarul de faguri pe care familia va ierna
  • hranirea de completare – se poate realiza pana la jumatatea lunii septembrie (asa se procedeaza in zona de deal unde mana apare deseori in cuib pana in luna august). Hranirile se realizeaza cu sirop de zahar invertit sau nu, in proportie de 2:1. Hrana se administreaza cu multa grija pentru a prevenii furtisagul (dupa ora 20). Cantitatea de hrana necesara pentru o familie puternica este in jur de 18-20 kg. Se pot administra si alte suplimente agreate pentru hranirile de completare (sau chiar miere de salcam de la rezerva).
  • tratamente antivaroa – se fac trei tratamente din care ultimul in lipsa totala de puiet (cu varachet). Se pot folosii si alte produse care se administreaza dupa prospect. Este indicat ca anual tratamentele sa se realizeze cu alte substante pentru a nu crea rezistenta.
  • inlocuirea matcilor batrane sau necorespunzatoare – pastrarea acestora peste iarna va determina o dezvoltare necorespunzatoare in primavara. Acum este perioada ideala pentru a schimba matci.
  • desfiintarea familiilor slabe prin unirea lor cu alte familii – familiile slabe sunt un balast in stupina si aduc numai necazuri.
  • prevenirea furtisagului – se urmareste atent stupina pentru a depista la timp declansarea unui furtisag si a lua masurile ce se impun.
  • repararea stupilor sau transferarea familiilor in alti stupi daca cei vechi sunt necorespunzatori
  • asigurarea unor culesuri de intretinere in zonele in care acest lucru mai este posibil.
  • depozitarea corespunzatoare a fagurilor de la rezerva pentru a prevenii atacul de gaselnita – se fac tratamente specifice unde este cazul;

Incepand din luna septembrie activitatea in stupina se reduce considerabil, apicultorul urmarind si treburile gospodariei proprii.