furtisag la albine in toamna 2012

Toamna anului 2012 (in special lunile septembrie si octombrie) a insemnat un aport scazut de nectar si polen pentru familiile de albine.

In acest context, in conditiile in care si marile stupine au revenit pe vetrele de iernare, furtisagul s-a declansat foarte des.

Cine nu a avut grija de stupina a avut si foarte mult de pierdut.

Astfel, orice miscare gresita (ex. administrarea de hrana la ore nepotrivite si in cantitati mult prea mari, deschiderea stupilor la ore nepotrivite si mult timp, lasarea de miere sau faguri in stupina, etc), poate declansa dezastrul in orice stupina.

O data declansat, furtisagul se manifesta din ce in ce mai accentuat, iar neimplicarea apicultorului la timp poate duce chiar la pierderea intregii stupine.

Furtisagul se poate manifesta violent (cand vedem albine moarte in fata stupului si albinele din stup se lupta cu albinele hoate) sau lent (cand albinele hoate intra in stup fara ca albinele stupului sa se lupte cu ele). Am surprins si eu o tentativa de furtisag lent la urmatorul link.
furtisag la albine
Prima parte din film este destul de rau filmata din vina exclusiva a operatorului , insa in continuare se observa albinele hoate cum sunt luate la puricat de catre albinele stupului, asta dupa ce am redus urdinisul.

In functie de momentul in care este observat si tipul de furtisag apicultorul poate lua unele masuri:

  •  reducerea urdinisului (pana la o singura intrare de albina) pentru ca albinele din stup sa se poata apara.
  • stropirea cu apa a intrarii (in dreptul urdinisului). In acest fel albinele hoate nu se mai apropie de stup.
  • instalarea de sicane (ex oglinzi la urdinis). Albinele din stup vor intra pe langa oglinda iar hoatele nu vor stii pe unde sa intre
  • infundarea urdinisului cu fan uscat (albinele din stup isi vor face un mic locas prin care vor iesii si vor intra in stup)
  • in cazuri mai grave singura solutie pentru a pastra familiile de albine este mutarea temporara a acestora pe alta vatra.

Trebuie sa precizam ca o familie atacata cu greu va rezista furtisagului, iar in cazul in care albinele hoate vor omora si matca, acea familie nu se va mai apara si va fi dezorganizata.