Articole

Importanta parului de pe albine

Albina poate cara polen in procent de aproximativ 30% din greutatea ei.

albina cu polen

Cum face asta, si ramane si curata?

Asta au incercat sa descopere si cercetatorii, din dorinta de a gasi solutii pentru polenizarea plantelor.

Ce au descoperit ? – Pilozitatea, ce acopera corpul si ochii albinei are o importanta deosebita pentru transportul si pastrarea curata a albinei.

Astfel, parul de pe ochi este mai putin dens, cu o distanta aproximativ egala cu marimea  polenului de papadie, ceea ce permite pastrarea polenului la distanta fata de ochi.

Parul de pe picioare este mult mai dens, de aproape cinci ori mai dens decat parul de pe ochi, ceea ce ajuta foarte mult la colectarea polenului.

Astfel, albina, dupa ce isi curata membrele anterioare cu celelalte membre si cu gura, curata ochii cu membrele anterioare, prin perierea acestora.

S-a constatat chiar existenta unei rutine in curatarea regulata a ochilor (practic isi spala ochii), ceea ce le mentine curate.

Natura a gasit cele mai bune metode pentru a adapta organismele la mediul lor de viata.

Mai multe in articolul urmator:

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-3190/aa5c6e/pdf

Efectul fungicidelor asupra albinelor

Multa vreme s-a crezut ca doar insecticidele folosite in agricultura afecteaza albina melifera.

Totusi, dupa reducerea folosirii acestor insecticide, s-a constatat ca albina melifera continua sa sufere.

Toti cautam sa cumparam fructe perfecte, fara pete. Pentru a obtine aceste fructe, pomicultorii aplica numeroase tratamente  – respectiv tratamente cu fungicide.

Albina afectata de fungicide

Multa vreme s-a crezut ca utilizarea acestui gen de tratamente nu afecteaza albina melifera.

Ultimele studii stiintifice dovedesc ca, aceste tratamente cu fungicide au efect direct asupra starii de sanatate a albinei melifere, prin ingreunarea metabolizarii hranei utilizate de acestea.

Poate ar trebui ca inainte sa utilizam diverse scheme de tratament, sa ne gandim ca acestea afecteaza ecosistemul existent, efectele fiind uneori imprevizibile.

Tipul acesta de agricultura, in care se urmareste doar cresterea productiei, trebuie sa inceteze, viitorul fiind asigurat doar de o agricultura sustenabila, care sa tina cont protectia mediului.

Puietul de albina, ca posibila sursa de hrana

Multi din apicultori inlatura puietul de trantor, ca o masura pentru prevenirea dezvoltarii varoa.

In Mexic, Tailanda si Australia, puietul de trantor este considerat o delicatesa mult apreciata de localnici.

Si la noi, Apilarnilul, un produs apicol obtinut din larvele de trantori are cautare pentru cunoscatori (in special pentru apicultori), datorita calitatilor sale deosebite.

Recent cercetatorii, au inceput sa acorde o mai mare atentie calitatilor nutritive exceptionale ale puietului de albina, in contextul cresterii accelerate a populatiei globului.

Puietul de albina a fost comparat chiar cu carnea, datorita cantitatii mari de proteina si a calitatii acestuia. In plus, spatiul necesar pentru obtinerea acestuia este mult mai mic comparativ cu spatiul necesar producerii carnii.

Pentru cei ce sunt obisnuiti cu o astfel de hrana, nu este o noutate consumarea puietului de albina uscat sau fiert, sau adaugarea acestuia in compozitia supelor sau diferitelor delicatese.

Principalul obstacol in promovarea acestui tip de produs este educatia culinara, care se poate face destul de greu, nu imposibil.

miere de mana (padure)

Mierea de mana, denumita de multe ori si miere de padure, este un sortiment de miere special, prin insasi sursa acesteia  – secretia unor afide sau secretiile dulci ale arborilor)

miere de mana - de padure
miere de mana – de padure

Acest sortiment, ramas mult timp destul de putin cautat, a inceput sa isi arate adevarata sa valoare, fiind din ce in ce mai cautat si de romani.

Fiind o miere rara, deosebit de greu de produs si extras, culeasa doar in anumite conditii de pe speciile de arbori, este si una din cele mai curate tipuri de miere, datorita zonelor acoperite de padure de unde provine (paduri de stejar, fag, rasinoase, etc).

De ce ar trebui sa alegem acest tip de miere?

Spre deosebire de celelalte tipuri de miere, mierea de mana are cateva particularitati, ce o face mult mai sanatoasa:

  • Este mai putin dulce decat celelate tipuri de miere, avand un continut de fructoza mai scazut, ceea ce permite folosirea acesteia si de catre persoanele cu diabet (in cantitati limitate)
  • Are un continut mai ridicat de substante minerale – poate fi folosita in tratarea rahitismului si a spasmofiliei
  • Are un continut ridicat de antioxidanti, componente bioactive, enzime si substante antibiotice, intervenind in ameliorarea si chiar vindecarea unor afectiuni dermatologice, degenerative, inflamatorii, si ale sistemului imunitar.
  • Datorita prezentei unui bactericid deosebit de puternic (de 20 de ori mai puternic decat in cazul celorlalte tipuri de miere),este indicata in sezonul rece, intervenind in ameliorarea si vindecarea unor afectiuni bacteriene
  • Cantitatea de polen este mult mai scazuta (in cazul mierii de mana pure chiar lipseste) si poate fi folosita de catre persoanele alergice ( poate fi folosita la tratarea alergiilor datorita cantitatilor mici de polen pe care le contine).
  • Isi pastreaza o mare parte din calitatile sale chiar daca este incalzita peste 40 grade

 

Cum recunoastem mierea de mana?

Mierea de mana are culori diferite, in functie de specia de pe care a fost culeasa, de la maro deschis la brun-rosiatic, negricios sau chiar verzui, nefiind o miere clara.

Si gustul difera, fata de mierea de origine florala, avand o aroma mai putin pronuntata, datorita continutului mai scazut in substante volatile, uneori cu un miros specific rasinii de brad (pentru cea de conifere).

 

Pretul mierii de mana

Datorita conditiilor specifice in care se produce, si a costurilor mult mai ridicate ce le implica producerea acestui  tip de miere, mierea de mana are un pret mai ridicat decat celelate sortimente de miere, fiind de cele mai multe ori mai scumpa decat mierea de salcam.

 

Pentru anul 2016, miere de mana a fost oferita la pretul de 23 lei/950 grame (pentru 10 borcane se oferea unul gratis), cu livrare in Suceava sau Radauti (la sfarsit de saptamana).

Acum toata productia a fost valorificata. Asteptam ca si in 2017 albinutele sa fie la fel de harnicute.

In tara nu mai trimitem deoarece, toata mierea ce era depozitata in peturi (pentru a fi livrata prin posta), a fost vanduta.

Puteti comanda acum la telefon 0732808396 sau online pe mierebucovina@gmail.com

Ce faci cand te inteapa o albina?

Majoritatea am fost intepati de albine, si nu am trecut prin niste momente placute. Intepatura de albina este foarte dureroasa si difera in functie de anotimp (uneori veninul este mai concentrat – primavara) si rasa de albine (la unele familii de albine intepatura doare mai tare)

Totusi, efectele intepaturii produsa de albina pot fi diminuate daca cunoastem cateva trucuri.

  1.  Dupa intepatura identificati in cel mai scurt timp acul, si retezati-l cu unghia de la nivelul pielii. Nu prindeti acul (nu incercati sa il smulgeti), pentru ca acesta are o punga de venin care se va varsa in corpul dumneavoastra. Daca il retezati cu unghia, sau cu un obiect ascutit, de la nivelul pielii, atunci cantitatea de venin va fi mult mai mica.
  2. Daca observi reactii ca: greutate in respiratie, umflarea exagerata a fetei, limbii, dificultati la inghitire, puls marit, probabil esti alergic la veninul de albina, si trebuie de urgenta sa ajungi la medic (suna la 112) Pana ajungi la medic ia un antihistaminic (daca ai asa ceva in casa). Nu ignora aceste reactii deoarece poti intra in soc anafilactic, urmat de deces.
  3. Daca nu ai reactii exagerate, poti sa te tratezi „babeste”: pune o compresa rece pe locul intepaturii (cub de gheata), freaca locul cu patrunjel, sare sau otet, si NU TE SCARPINA pentru ca inrautateste inflamatia.
  4. Daca in cateva zile (trei zile) nu iti trece, sau mai rau se inrautateste inflamatia, mergi la medic. Poti avea o infectie.

Lasand deoparte neplacerile unei astfel de intepaturi, pentru cei ce nu sunt alergici, veninul de albina face bine organismului uman (apiterapia se bazeaza in special pe tratamentul cu venin de albina) si este recomandat in numeroase afectiuni grave ale organismului.

Nu evitati aceste intepaturi (daca nu sunteti alergici), ci cautati sa aveti parte de acest tip de tratament gratuit, oferit de natura.