Propolisul – cele mai importante beneficii

Majoritatea oamenilor cunosc albina doar datorita mierii produse de aceasta, insa albinele nu produc doar miere.

Propolisul este substanta culeasa si imbunatatita de albine care ofera omului cele mai multe beneficii. El este cules de albine de pe arbori, albina adaugand ceara si alte substante active, si este folosit la captusirea gaurilor din stup, la mentinerea igienei stupului si a mediului curat din acesta. Astfel, albinele ce traiesc in mediul curat din stup, contin mai putine bacterii si au o imunitate crescuta, si asta datorita proprietatilor antibacteriene ale propolisului.

propolis
propolis

Cercetarile au aratat ca datorita substantelor active, propolisul are numeroase aplicatii in medicina naturista.

Printre cele mai spectaculoase efecte sunt cele asupra celulelor canceroase. Astfel, studiile efectuate pe animale si oameni au dovedit efectul benefic al propolisului in ameliorarea cancerelor ce afecteaza creierul, pancreasul, rinichii, pielea, ficatul, colonul, sangele si sanii. Datorita celor peste 300 substante active pe care le contine, propolisul impiedica raspandirea cancerului de la un organ la altul, stopeaza divizarea celulelor canceroase, impiedica hranirea acestora, induce moartea celulelor canceroase. Tot datorita acestor substante active, propolisul reduce efectele secundare cauzate de chimioterapia aplicata bolnavilor de cancer.

Proprietatile antimicrobiene (antivirale, antibacteriene si antifungice) determina o serie de beneficii chiar si la copii: previne infectiile respiratorii, amelioreaza simptomele gripelor comune, previne infectiile urechilor.

Studiile publicate in diferite reviste cu specific medical arata ca utilizarea propolisului ar putea duce la tratarea ranilor superficiale.

Vechii greci si romanii foloseau apa de propolis pentru curatarea cavitatii bucale, iar studiile recente au demonstrat ca poate ajuta in tratarea gingivitei si paradontozei, refacand chiar pulpa dintelui si tesuturile din jurul acestora. In acest fel, prin asigurarea unei igiene orale corespunzatoare, propolisul previne aparitia cariilor.

Unele studii demonstreaza ca propolisul poate fi utilizat si in eliminarea parazitilor intestinali.

Conform unui studiu publicat in revista Phytomedicine, propolisul poate fi folosit cu succes in tratarea herpesului genital si a altor  afectiuni genitale.

Ca si mierea de albine, compozitia propolisului difera in functie de zona si de specia de pe care albina il culege.

De cele mai multe ori propolisul este folosit sub forma de tinctura de propolis , dar il putem gasi si in diverse forme farmaceutice (pastile, dropsuri, geluri). Forma cea mai indicata este insa cea proaspata, atunci cand este scos din stup, sau congelat. Pastrarea propolisului in afara stupului, duce la pierderea unor proprietati esentiale (in special a uleiurilor eterice) si astfel la scaderea calitatii acestuia.

Trebuie de mentionat si faptul ca daca sunteti alergici la miere sau alte produse ale stupului, puteti fi alergici si la propolis (in acest caz utilizarea acestuia fiind contraindicata).

Loca in Africa de Sud

Anul trecut apicultorii din Africa de Sud s-au confruntat cu o problema majora – loca americana.

loca americana, testul chibritului
loca americana, testul chibritului

Datorita infestarii puternice cu loca, mai bine de 40 % din efectivul de albine a fost pierdut.

Deoarece albina este insecta fara de care omenirea ar mai exista doar maxim patru ani (dupa cum spunea Einstein), au inceput sa se puna tot mai multe intrebari despre siguranta alimentara din Africa de Sud. Dar similar cu dezbaterile din Europa, toti sunt de acord ca trebuie facut ceva pentru siguranta albinei melifere care asigura polenizarea a numeroase culturi, insa cand efectiv s-a incercat o protejare a albinei, nimeni nu a tinut cont de restrictiile impuse.

Deoarece albina africana este cea mai rezistenta specie de albina, toti au crezut ca si de aceasta data aceasta va rezista si acestei noi boli aparute pe continentul African (asa cum a mai facut-o in istorie). Insa datorita industrializarii excesive atat a agriculturii cat si a apiculturii, si albina africana a avut de suferit atat datorita ingustarii diversitatii genetice cat si a reducerii diversitatii surselor de hrana.

Pusi in fata acestei probleme majore, atat apicultorii, cat si oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu antibioticele sunt solutia (asa cum se intampla pe continentul American), ci selectia naturala, directionata si accelerata de om. Astfel apicultorii incearca sa gaseasca familii de albine rezistente la loca, care prin multiplicare sa vina sa imbunatateasca genetic albina care nu a facut fata epidemiei de loca americana.

In sprijinul acestei idei au adus si experienta unor apicultori locali care dupa epidemia din 2009, cand au pierdut 30% din efectivul de albine, au ajuns sa reduca pierderile la doar 1% in prezent, doar prin selectia familiilor rezistente.

Si alti cercetatori vin sa sustina aceasta idee care, daca ar fi aplicata, ar duce la o albina mai rezistenta , capabila sa supravietuiasca diverselor boli ce se transmit de pe un continent pe altul.

Abordarea cercetatorilor sud-americani ar trebui sa ne inspire si pe noi romanii, care, acum cativa ani ne-am confruntat in zona Iasi cu focare de loca americana.  Daca pe viitor vom incerca sa facem selectie nu doar pentru productia de miere, ci si mai ales pentru rezistenta familiilor de albine la boli (inclusiv la loca americana), vom avea o albina rezistenta, capabila sa sustina agricultura romaneasca. Desigur, aceasta selectie trebuie sa conduca la amplificarea diversitatii genetice, si trebuie sustinuta si de o agricultura sustenabila, care sa asigure albinei hrana diversa si de calitate ridicata.

Tratarea herpesului cu miere si laptisor de matca

Mierea de albine este cunoscuta de foarte multa vreme pentru proprietatile  sale in vindecarea ranilor. In acelasi timp laptisorul de matca are si el numeroase proprietati ce determina o refacere a celulelor distruse.

herpes pe gura
herpes pe gura

Un grup de cercetatori au incercat astfel sa determine in ce masura un amestec de miere de albine si laptisor de matca poate trata cu succes leziunile produse de virusul herpetic (Herpes simplex virus).

Mai mult, acestia au comparat rezultatele acestui tratament traditional cu rezultatele obtinute prin tratarea leziunilor herpetice cu Acyclovir (o crema utilizata in mod frecvent pentru tratatea acestor leziuni in medicina).

Cercetarile au fost facute pe culturi in vitro, si au aratat ca amestecul de miere si laptisor de matca este tot atat de eficient in distrugerea virusului ca si Acyclovir.

Luand in considerare ca amestecul de miere si laptisor de matca este un produs natural, fara efecte adverse, iar Acyclovir este un produs chimic ce poate prezenta unele efecte adverse, se poate concluziona ca acest tratament natural poate fi o alternativa viabila pentru tratarea leziunilor produse de Herpes simplex virus.

In plus, deoarece majoritatea romanilor nu trateaza acest tip de afectiune, utilizarea amestecului de miere si laptisor de matca este mai facila.

veninul de albine si igiena orala

O igiena orala corespunzatoare contribuie la un stil de viata sanatos.

In acest context, cercetatorii sunt tot timpul in cautarea unor noi combinatii de substante care sa asigure o igiena orala corespunzatoare, fara a afecta sanatatea umana.igiena orala

Astfel, a fost testat si veninul de albine (o apitoxina din acesta) ca un posibil adjuvant in tratarea diferitelor infectii orale si a pastrarii igienei orale.

Metilina (apitoxina din venin) a fost testata pe urmatoarele bacterii: Streptococcus salivarius, S. sobrinus, S. mutans, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis si Lactobacillus casei, rezultatele fiind foarte incurajatoare.

Avand in vedere ca afectiunile orale, inclusiv cariile dentare, afecteaza marea majoritate a populatiei, utilizarea pe viitor a veninului de albina in fabricarea diferitelor produse utilizate in igiena orala este un plus adus valorificarii produselor apicole.

Ulcerul produs de Helicobacter pylori si produsele apicole

Ulcerul este una din cele mai intalnite afectiuni.

Cauzele aparitiei sunt multiple insa, cea mai frecventa cauza o constituie  bacteria Helicobacter pylori.  Această bacterie se transmite prin salivă, apă infectată, mâini murdare, si se localizeaza in mucusul gastric unde se multiplica.  Acestea se prind de peretii gastrici si produc mici leziuni care cu timpul se maresc determinand aparitia ulcerului.infectie cu H. pylori

Sunt numerosi factori care favorizeaza dezvoltarea acestor bacterii printre care cei mai activi sunt fumatul, alcoolul si dieta dezechilibrata (in special sucurile acidulate).

In acelasi timp sunt si factori ce impiedica dezvoltarea acestei bacterii si astfel peretele afectat se poate reface. Printre acestia se numara si produsele apicole, in special mierea si propolisul. Si alte alimente favorizeaza inhibarea acestei bacterii: probioticele, uleiurile vegetale, fructele (in special afinele), unele uleiuri esentiale, anumite plante medicinale, etc.

In acest sens au fost facute in ultima perioada numeroase studii care au demostrat ca includerea mierii de albine si a propolisului in dieta zilnica determina o reducere a populatiilor bacteriei Helicobacter pylori, si astfel da organismului posibilitatea sa isi refaca mucoasa gastrica.

Combinand folosirea produselor apicole in alimentatie, cu celelalte alimente ce favorizeaza inhibarea dezvoltarii acestei bacterii, putem reduce populatiile de Helicobacter pylori pana la valori in care acestea sunt inofensive pentru mucoasa gastrica.

In acest fel organismul va lupta singur si va reface mucoasa gastrica, iar organismul uman nu va mai fi nevoit sa elimine efectele adverse ale medicamentelor folosite pentru eradicarea acestei bacterii.

In plus, dupa folosirea medicamentelor, reinfestarea organismului se poate produce oricand si astfel o luam de la capat.

In concluzie, va sugeram sa urmati o alimentatie variata, naturala, care sa includa si produsele apicole, si care sa creasca imunitatea organismului, oferind acestuia posibilitatea sa lupte singur cu majoritatea bolilor moderne, cauzate in special de o alimentatie necorespunzatoare.

Nu trebuie sa ajungeti in situatia sa suferiti de ulcer ci trebuie sa preveniti aparitia acestuia.

In acest mod si ulcerul va deveni o boala din ce in ce mai rara.