Laptisorul de matca este un produs apicol cu proprietati exceptionale care consumat cu atentie poate avea efecte miraculoase asupra corpului omenesc, prin vindecarea si ameliorarea multor boli.
Principalii constituenti al laptisorului de matca sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele si sarurile minerale.
Valoare nutritiva exceptionala este data insa de numerosi aminoacizi – arginina, leucina, metionina, tirozina – hormoni, lipide, glucide, antibiotice, minerale – sulf, fosfor, vitamine – B2, B6,PP – acid pantoteic.
Printre bolile la care poate fi folosit cu succes amintim anxietate, infertilitate, tulburari sexuale, afectiuni hepatice, pulmonare, oncologice, diabet, ateroscleroza, artroze, probleme endocrine, neurologice, stagnare in crestere, afectiuni ale epidermei etc.
Consumat cu atentie si in dozele recomandate, este un produs ce actioneza ca stimulent general, imbunatatind imunitatea organismului si functiile generale ale acestuia.
Se poate administra preventiv dimineata cate 0.5 -1 g sub limba, sau in amestec de 10 grame cu 250 grame miere (o jumatate de lingurita dimineata pentru copii si o lingurita pentru adulti). Pentru consum se utilizeaza lingurite de plastic sau lemn, deoarece in contact cu metalul laptisorul de matca isi schimba caracteristicile.
Datorita faptului ca este un produs foarte concentrat si ca se altereaza foarte repede trebuie avut mare grija in administrarea acestuia.
In comert se gasesc si diferite preparate pe baza de laptisor de matca care insa nu mai au toate caracteristicile si principiile gasite in produsul original brut.
Fiind un produs apicol, laptisorul de matca poate produce reactii alergice la unele persoane, fiind contraindicat si in cazul femeilor gravide si a mamelor ce alapteaza.
Pentru tratarea sau ameliorarea diferitelor afectiuni, in timp, au fost elaborate diferite retele pe baza de laptisor de matca, care consumate sub supravegherea unui medic naturist, pot face adevarate minuni (ex. reteta pentru cancer Monica Tatoiu).
Este foarte important ca produsele apicole, inclusiv laptisorul de matca, sa fie consumate preventiv, organismul uman fiind tot timpul protejat contra diferitelor afectiuni.
Potentialul laptisorului de matca inca nu este pe deplin elucidat deoarece nu s-a descoperit inca in totalitate componenta acestuia, in multe articole fiind amintita o fractiune „necunoscuta”, cu proprietati inca nedescoperite.
In comert laptisorul de matca se gaseste sub diferite forme:
– in stare proaspata – congelat, de la frigider sau in amestec cu alte produse;
– in stare liofilizata sub forma de doza unica;
– in diferite produse farmaceutice si cosmetice.
Trebuie precizat ca nici una din formele sub care laptisorul de matca se gaseste in comert nu pastreaza intacte proprietatile acestuia din momentul in care este extras din stup.