Ceara de albine

ceara de albineCeara este unul din produsele apicole importante obtinute de la albine.
Ceara este produsa de catre albinele tinere in varsta de 12-18 zile, in timp ce albinele batrane nu pot produce ceara. Apicultorii obtin aceasta ceara folosind diverse metode de extragere a cerii.
Ea contine 72 % esteri, 14% acizi grasi si 14% hidrocarburi saturate.
In functie de calitate ceara se imparte in:
* ceara de calitatea I – de culoare alb-galben deschis, fara impuritati;
* ceara de calitatea II – de culoare galbena – brun deschis neuniforma, fara impuritati;
* ceara de calitatea III – de culoare galben portocaliu – brun inchis neuniforma,.
Ceara de albine este folosita in special la fabricarea fagurilor artificiali, dar si in alte ramuri ale economiei (ex.industria farmaceutica, fabricarea lumanarilor, etc.)

Aplicatiile cerii de albine in apiterapie

Datorita calitatilor sale ceara de albine nu interactioneaza cu sistemul digestiv uman si trece prin organism fara a suferi modificari.
De retinut este ca substantele dizolvate sau incapsulate in ceara sunt dizolvate si cedate lent, ceea ce face ca ceara sa fie utilizata cu succes in industria farmaceutica.
In acelasi timp, ceara are capacitatea de a retine din organism toxinele, ea fiind utilizata cu success in curatirea cavitatii bucale, iar datorita prezentei vitaminei A, este folosita cu in tratamentul afectiunilor cutanate si ale membranelor mucoase de la nivelul gurii.
Administrarea orala a cerii intervine si in tratamentul colitelor spastice iar rasinile pe baza de ceara de albine trateaza eficient tulburarile circulatiei periferice de la nivelul membrelor inferioare.
Unguentele pe baza de ceara imbunatatesc calitatea pielii, iar unele retete populare obtinute din ceara si unt se folosesc la tratarea lupusului.
In timp, si alte intrebuintari ale cerii de albine incep sa patrunda in piata, cum ar fi utilizarea ei la fabricarea supozitoarelor, a diferitelor emulsii farmaceutice, a mulajelor dentare si chiar a dulciurilor.
Noi recomandam consumul de ceara de albine, in special prin utilizarea capacelii de albine (ce contine si ceara), un produs apicol deosebit, cu multiple beneficii (continand pe langa ceara si miere, propolis si enzime).