Luna august este considerata de majoritatea apicultorilor inceputul anului apicol.
Acest lucru nu este intamplator deoarece cantitatea de puiet crescuta de familia de albine in luna august va reprezenta in mare masura albina ce va ierna.
Astfel, daca in iulie cantitatea de puiet crescuta a scazut (in mare parte datorita conditiilor climatice si a culesurilor sustinute), acum, in august, familia de albine parca se revigoreaza, iar cantitatea de puiet crescuta inregistreaza o crestere (nu asa crescuta ca in lunile mai si iunie), in conditiile in care si ceilalti factori sunt favorabili dezvoltarii.
De priceperea apicultorului si interventiile acestuia depinde in destul de mare masura succesul anului apicol urmator.
In acest sens apicultorul poate urmarii urmatoarele aspecte:
- deblocarea cuibului – in acesta perioada apare frecvent acest fenomen datorita accentuarii instinctului de acumulare (impus genetic familiei de albine). Acum, daca matca nu are unde sa depuna ponta, cantitatea de puiet crescuta va fi diminuata, iar cantitatea de albina tanara, cu care se va ierna, va fi si ea necorespunzatoare.
- schimbarea matcilor batrane sau a celor necorespunzatoare – in aceasta perioada daca matca este necorespunzatoare, nu va ponta la nivelul familiei de albine, iar puterea acesteia va scadea. In plus, matcile tinere ponteaza mai viguros si o perioada mai extinsa, ceea ce face ca si albina tanara sa fie mai multa. In aceasta perioada, rata de respingere a matcilor introduse este mult mai redusa. Se recomanda mentinerea unei matci doi ani de zile.
- asigurarea unor faguri corespunzatori pentru iernare – se inlatura fagurii cu multe celule de trantori si cei vechi. Se prefera fagurii in care s-au crescut cateva generatii de puiet, mai inchisi la culoare, insa nu foarte vechi. Prin scoaterea fagurilor necorespunzatori se realizeaza si o prima organizare a cuibului pentru iernare
- se ridica magaziile stupilor verticali si fagurii utilizati la cules pentru cei orizontali
- se identifica si se extrage mierea de mana din cuib (daca exista) – prezenta mierii de mana va afecta grav familia de albine peste iarna datorita aparitiei diareei (datorita mineralelor din compozitie). Se prefera mierea de salcam pentru iernare (de la rezerva) sau siropul de zahar.
- se asigura familiilor de albine culesuri de intretinere pentru o dezvoltare corespunzatoare. In lipsa se stimuleaza familiile cu sirop de zahar in concentratie 1:1
- se realizeaza completarea rezervelor de hrana – cu miere sau sirop de zahar, concentratie 2:1 (sau alte produse agreate), imbunatatit cu ceai din diverse plante (musetel, sunatoare, menta, coada soricelului, pelin, etc). Hranirea se va face la ore tarzii, dupa ora 20, pentru a prevenii furtisagul. Se administreaza doar cantitatea de sirop pe care familia de albine o poate trage intr-o noapte (in functie de puterea familiei)
- se urmareste cantitatea de polen adusa de albine (precum si cea existenta in cuib), iar in lipsa se stimuleaza si cu polen pentru ca albinele sa poata sa isi dezvolte corpul gras corespunzator.
- se urmareste starea de sanatate a familiilor de albine. Daca puietul este putin se poate face si un tratament pentru varoa (pentru ca puietul crescut in august sa nu fie afectat de varoa)
- se urmareste atent stupina pentru a observa aparitia furtisagului si a lua masurile ce se impun (stropirea cu apa, blocarea urdiniselor, chiar mutatea stupinei)
- se asigura caldura in cuib pentru ca acum incep sa apara noptile mai reci iar puietul poate sa raceasca. Se poate folosi folia peste cuib si eventual alte materiale izolatoare
- se asigura o dezvoltare corespunzatoare si a familiilor ajutatoare
De retinut
Cantitatea crescuta de puiet in luna august, hrana corespunzatoare si albinele sanatoase (fara varoa sau alte boli) determina o iernare corespunzatoare.