Luna martie este prima luna de primavara in aproape toate zonele tarii (desi in partea de nord zapezile si frigul inca sunt prezente).
In aceasta perioada familia de albine isi intensifica activitatea, matca incepe sa depuna pana la 1000 de oua pe zi (la sfarsitul lunii), se produce schimbul de generatii, iar consumul de hrana (miere si pastura) si apa creste foarte mult.
In aceste conditii principalele griji ale apicultorului vor fi asigurarea hranei corespunzatoare si protejarea familiei de albine de umezeala excesiva care poate aduce multe neajunsuri (o oarecare umezeala este necesara deoarece familia de albine are nevoie si de apa, apa ce o procura mare parte din condens).
Odata cu cresterea temperaturilor, familiile de albine reusesc in toate zonele sa efectueze zboruri de curatire sustinute, in natura incepe sa apara primul polen (ghiocei, branduse, alun, salcie,etc) ce contribuie decisiv la dezvoltarea corespunzatoare a familiei de albine.
Totusi zilele calduroase alterneaza cu zile posomorate, uneori chiar geroase, ceea ce face ca in lipsa unei cantitati corespunzatoare de hrana si apa, familia de albine sa sufere, iar dezvoltarea ei sa nu se realizeze corespunzator.
In aceasta perioada, in functie de evolutia vremii si dinamica familiilor de albine, apicultorul poate realiza urmatoarele:
– supravegherea zborurilor de curatire (in zonele in care acestea inca nu s-au facut corespunzator)
– efectuarea unei revizii sumare de primavara (la temperaturi de peste 12-13 grade) prin care se evalueaza repede starea familiei de albine (hrana din cuib, numarul de rame ocupate de albina, prezenta puietului – implicit si a matcii). Daca temperatura creste peste 14 grade celsius se poate face si o revizie de fond in care se va urmarii ca hrana sa fie asigurata langa puiet, daca cuibul este strans corespunzator, daca este pastura in cantitati suficiente, se va face curat pe fundul stupilor, se asigura o protectie termica suplimentara, se unesc nucleele cu familiile iesite din iarna fara matci, se indeparteaza fagurii puternic murdariti de diaree, etc.
– se identifica daca sunt familii bolnave in stupina (in general acum apare diareea si nosemoza, precum si alte boli ale puietului)
– suplimentarea rezervelor de hrana prin administrarea de turte proteice (daca s-a facut zbor de curatire) peste ghemul de iernare, iar cand temperatura este mai ridicata se poate administra si sirop cu protofil in hranitoare.
– montarea de adapatoare in apropierea stupilor
– curatarea oglinzii stupului
– izolarea suplimentara a stupilor pentru a mentine caldura in jurul puietului.
Un cuib pastrat strans, cu hrana de calitate dispusa in jurul puietului si o ventilatie corespunzatoare, asigura o dezvoltare corespunzatoare a familiei de albine si fereste stupina de multe boli ce apar primavara.