Ceara este un produs organic secretat de glandele cerifere de pe abdomenul albinelor si are o multitudine de utilizari (incepand cu formarea fagurilor artificiali utilizati tot de catre apicultori – ce consuma si cea mai mare cantitate de ceara, si pana la productia de lumanari, utilizari in industria farmaceutica, etc).
Pentru apicultori, ceara reprezinta un produs important care permite apicultorului sa reformeze fagurii vechi din familiile de albine si astfel sa asigure o dezvoltare corespunzatoare a acestora.
Calitatea cerii
Dupa proprietatile organo-leptice ceara de albine se imparte in patru categorii:
– calitate superioara (cea obtinuta din capaceala si rama claditoare – recoltata inainte de cresterea trantorilor), de culoare alba, uniforma
– calitatea I (provine din capacele, faguri in care s-a crescut puiet, faguri noi, crescaturi de ceara pe rame), cu o culoare uniforma galbuie
– calitatea a II (obtinuta din topirea fagurilor vechi si a rezidurilor de faguri prin topire la cald)de culoare galbena, bruna deschis sau cenusiu deschis, cu culoare uniforma
– calitatea a III (provine din reziduri de faguri prin presare la cald sau cu solventi organici), de culoare galben inchis-portocaliu cu reflexe rosiatice,culoare neuniforma la spargerea calupului
Obtinerea si extragerea cerii
Apicultorul obtine ceara din diverse activitati: curatarea stupilor primavara, recoltarea ramei claditoare, a crescaturilor din stupi, strangerea capacelii de la extractia mierii, reformarea fagurilor vechi din stupina.
In functie de provenienta acesteia ceara se extrage in moduri diferite.
1. Pentru ceara provenita din capaceala se pot aplica diverse metode (scurgere naturala, centrifugare, topire directa, presare), ceara obtinuta fiind una de foarte buna calitate (la fel ca cea provenita din rama claditoare in care nu a crescut puiet de trantor).
2. Pentru ceara obtinuta din crescaturi, faguri vechi sau noi, etc., exista diverse tehnologii care ne ajuta sa separam ceara.
In functie de cantitatea de faguri ce trebuie reformati se pot folosii fie topitoare solare, topitoare ce folosesc abur, sau diverde instalatii ce folosesc apa calda pentru a scoate ceara.
Practic apicultorii folosesc topitoare solare sau cu aburi achizitionate din magazinele cu specific apicol, sau folosesc diferite instalatii improvizate care de multe ori dau un randament destul de mare (folosind principiul extragerii cu apa calda – topirea cerii, sau cel al extragerii cerii la rece).
Indiferent de tehnologia folosita, este necesara o retopire a cerii in apa pentru a obtine o ceara calitativ superioara.
Ceara obtinuta trebuie pastrata in conditii corespunzatoare, ferita rozatoare, in loc uscat si racoros.
Trebuie sa luam in calcul si urmatoarele:
– fagurii vechi trebuie tinuti la inmuiat in apa de ploaie (2-3 zile)pentru a reusi sa scoatem o cantitate mai mare de ceara din ei.
– ceara se lasa la racit lent pentru a se putea separa bine (se lasa la decantat 24-48 ore)
– ceara trebuie fiarta atent pentru a evita accidentele neplacute (spuma formata este foarte inflamabila)
– fierberea cerii fara apa duce la inchiderea ei la culoare
– extragerea cerii in vase din fier, cupru, zinc, poate duce la saponificarea cerii (se folosesc vase din otel inoxidabil, aluminiu sau vase emailate)
– ceara trebuie extrasa din faguri deoarece acestia pot fi atacati de diversi agenti biologici (in special gaselnita – toamna si primavara)
In continuare va prezint cateva fotografii ale unor dispozitive de extras ceara care eu le consider destul de ingenioase.