cresterea de matci in prezenta altei matci

Pentru apicultorii incepatori cresterea matcilor proprii este un pas decisiv, prin care propria stupina poate fi controlata mult mai usor, iar calitatea materialului genetic se poate imbunatati simtitor.
Una din metodele de crestere a matcilor, care nu presupune sacrificarea unei familii de albine (care sa fie transformata in starter) este cea a obtinerii de matci in prezenta altei matci.

Materiale necesare

– Un stup orizontal separat la mijloc cu o diafragma separatoare in care sa facut o fereastra cu dimensiunile de 20 x 20 cm, acoperita de o gratie Haneman.
– o rama portbotci.
– o lanseta de transvazare
– botci artificiale facute fie in casa fie cumparate de la magazinele apicole. Botcile facute in casa trebuie sa fie din ceara naturala de capacele, cu diametrul de 8.8 mm (diametrul botcilor naturale) si grosimea de 0.7 -1 mm.
– suporti pentru botci (niste bucatele mici de lemn de forma cubica – 1.1x 1.1×1.1 cm )

Descrierea Metodei de producere matci in prezenta altei matci

Avem nevoie de o familie de albine puternica (cu cel putin sase faguri de puiet) ce va fi pusa in acel stup pregatit.
Unul din compartimente va contine matca iar in celalalt se vor creste matcile. Fiecare compartiment are urdinis propriu.
Colonia de albine se aranjeaza in felul urmator:
– in compartimentul de crestere a botcilor se introduc patru faguri ocupati de albine dupa cum urmeaza (asa se procedeaza la fiecare serie nou introdusa) – dinspre exterior spre gratia Haneman:
1- fagure marginal cu miere si polen proaspat;
2- fagure cu puiet in mare parte capacit, sau care urmeaza sa fie capacit (cu larve batrane),
3 – rama de crestere (rama portbotci) cu hranitor deasupra;
4- rama cu puiet capacit ce urmeaza sa eclozioneze in perioada imediat urmatoare (2-3 zile);
– in compartimentul cu matca fagurii se aseaza tinand cont ca inspre gratia Haneman sa fie plasati fagurii cu puiet, dupa care ceilalti faguri conform oranduirii naturale din familia de albine.

Asa cum au fost aranjati fagurii, colonia are acum un corp de puiet unitar, separat de gratia Haneman.
In hranitor va fi introdus sirop.
Dupa o zi, se transvazeaza larve de o zi in botcile artificiale (pregatite in ultimile 24 ore de catre albine). Larvele se iau din familii recordiste, familii care au dovedit in timp caracteristici superioare.
Tranzvazarea poate fi simpla – uscata sau facuta pe o picatura de laptisor de matca (laptisor scos de la larvele de 1-3 zile).
Se vor folosi maxim 15 botci (pentru a obtine matci de calitate).
Dupa o zi se face un control la care, daca am facut o transvazare corespunzatoare, vom constata in jur de 10 botci luate in crestere. Numarul botcilor luate in crestere depinde si de sezon. Tot atunci se alimenteaza din nou hranitorul, care va fi realimentat la cateva zile.
La sapte zile dupa transvazare se scot cu mare atentie botcile capacite care se pastreaza pana in ziua premergatoare eclozarii in familii fara matca sau in incubatoare.
Botcile maturate se folosesc in nuclei de imperechete sau la formarea de roi.
Cresterea matcilor prin aceasta metoda trebuie inceputa imediat dupa ce au aparut primii trantori, si temperatura exterioara a crescut, de obicei in a doua jumatate a lunii aprilie sau inceputul lunii mai, in functie si de zona geografica.